Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβολιασμός - Γεωργαντάς: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες - Ποιες ηλικιακές ομάδες ακολουθούν

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες των 70 - 74 και 65 - 69 ετών, στις 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου αντίστοιχα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Γεωργαντάς, χαρακτήρισε τον σχεδιασμό του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων ως μια «δύσκολη διαδικασία», καθώς, όπως διευκρίνισε, «έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες».

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms.

«Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι», υπογράμμισε. «Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους».

Προτεραιότητα σε μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς

Ο κύριος Γεωργαντάς τόνισε, παράλληλα, πως «περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα - Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους»

Όπως είπε, «για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος που δυστυχώς θα εμφανίσει κάποια νόσο, που τον εντάσεει στις ευπαθείς ομάδες, αυτό το διάστημα ή που δεν έχει υπαχθεί στις λίστες με τις ευπαθείς ομάδες, καθώς «θα υπάρχει αναθεώρηση σε εβδομαδιαία βάση και οι γιατροί τους θα μπορούν ενημερώνοντας το σύστημα, να τους «εντάσσουν» εμμέσως στις εν λόγω λίστες».

Πότε παίρνουν σειρά οι 70-74 και 65-69

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, «την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 - 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου».

«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65 - 69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου».

Όπως επισήμανε ο κύριος Γεωργαντάς, «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των καθηγητών και των μαθητών άνω των 16 ετών στα Ειδικά Σχολεία».

«Όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους», διευκρίνισε σχετικά.

Διαβάστε ακόμα

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 3.600 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Μαρτίου

Βασιλακόπουλος: Έγιναν 100 διαδηλώσεις και πάρτι τον τελευταίο μήνα - Δεν χρειάζεται να μετράμε τα λύματα


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός