Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΟΔΥ καθώς εντοπίστηκε στην Αθήνα κρούσμα κορονοϊού με συνδυασμό μεταλλάξεων.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ το κρούσμα έχει συνδυασμό της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης που εντοπίζεται και στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Το κρούσμα είναι υπό διερεύνηση, ενώ πρέπει να επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητα του. 

Οι ειδικοί θεωρούν πως θα είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και ενδεχομένως πιο ανθεκτικό στα αντισώματα όπως το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος.

Συνολικά 2.476 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 55 της Ν. Αφρικής

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 482 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου  από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής. Από τον έλεγχο των 482 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 430 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants OfConcern - VOC) και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation - VUI).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα. Τα 55 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και 1 από την Περιφέρεια Κρήτης.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: 3.073 νέα κρούσματα - «Μαύρο» ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους, 45 οι νέοι θάνατοι

Χάρτης ECDC: Παραμένει στο «κόκκινο» σχεδόν όλη η Ελλάδα Αττική-lockdown

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA