Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί ν' αυξάνεται, ενώ το επίκεντρο του τωρινού κύματος εντοπίζεται στις «άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις».

«Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια φαίνεται να είναι σχετικά σταθερός, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το τριήμερο υπήρχε μικρότερος αριθμός τεστ. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να αυξάνεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας την τελευταία εβδομάδα επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε δραματικά σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα, «επίπεδα που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ από την αρχή της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά την Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «η επιδημία συνέχισε ν’ αυξάνεται αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση, ωστόσο και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίδραση της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Οι διορθωμένες εκτιμήσεις δείχνουν μία επιβάρυνση της τάξεως του 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μία ελαφριά υποχώρηση του rt, το οποίο παραμένει λίγο πάνω από το 1».

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν μείωση, ωστόσο και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίδραση του τριημέρου.

Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε συνολικά και αναμένεται ν’ αυξηθεί περισσότερο την επόμενη εβδομάδα.

«Πανελλαδικά οι εκτιμήσεις για το rt παραμένουν ελαφρώς πάνω από το 1.Πάντως οι εκτιμήσεις παρότι παρουσιάζουν και κάποια ευνοϊκότερα σενάρια, δεν παρουσιάζουν αυτό της αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το ηλικιακό προφίλ της επιδημία παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες με τους 40-65 να οδηγούν την επιδημία και τους 18-39 ν’ ακολουθούν», είπε ακόμα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνολικά κατά τον κ. Μαγιορκίνη, «η επιδημία στην Ελλάδα καταγράφει μία μικρή επιδείνωση στον εκτιμώμενο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση με τον αριθμό των ασθενών που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής να έχει επίσης ανοδική τάση».

«Το επίκεντρο της μετάδοσης βρίσκεται στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις στις οποίες δεν χρησιμοποιείται η μάσκα.

Η πιθανότητα να έρθουμε σ’ επαφή με φορέα του κορονοϊού στην Ελλάδα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», προσέθεσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

Για να αποφευχθεί αυτή η έκθεση σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «να περιορίσουμε τις επαφές με άτομα που δεν μένουμε στην ίδια στέγη, ειδικά αν έχουμε και άτομο κάποιας ευπαθούς ομάδας στο σπίτι μας».

«Η επόμενη επιλογή είναι οι συναντήσεις αυτές να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, όπου η μετάδοση είναι έως και 10 φορές χαμηλότερη».

Τέλος ο κ. Μαγιρορκίνης σημείωσε ότι το κλειδί σ’ αυτές τις συναντήσεις είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση της μάσκας όταν «δεν καταναλώνουμε τρόφιμα ή ποτά» καθώς και η αποφυγή της σωματικής επαφής και η τήρηση της σωματικής υγιεινής.

Τα παγκόσμια στοιχεία της επιδημίας

Σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 122.000.000 μολύνσεις και 2.700.000 θάνατοι εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή άνοδο με περισσότερες από 400.000 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε λιγότερους από 10.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει πάλι σημάδια ελαφριάς επιβάρυνσης με τον ρυθμό των διαγνώσεων να ξεπερνάει και τους 200.000 ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει 37.000.000 διαγνώσεις και περίπου 900.000 θανάτους.

Ειδικότερα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία παρατηρείται μία ελαφριά επιδείνωση της επιδημίας.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία η επιδημία συνέχισε να ενισχύεται με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες από 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει χαμηλότερος από τους 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στη Γερμανία η επιδημία συνέχισε να δείχνει σημεία ελαφριάς επιβάρυνσης με ξεπερνώντας και τις 10.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλότερος από τους 300 ανά ημέρα.

Στην Ιταλία η επιδημία ενισχύθηκε μέχρι και τις 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έδειξε μικρή αύξηση μέχρι και τους 400 ανά ημέρα.

Αντιθέτως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει και υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, η επιδημία συνέχισε να υποχωρεί σε λιγότερες από 6.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα και ο αριθμός των θανάτων συρρικνώνεται με λιγότερους από 200 θανάτους ανά ημέρα.

Διαβάστε Ακόμα:

Νέα μέτρα: Ανοίγουν κομμωτήρια, ναοί και ψάρεμα - Χωρίς αυτοκίνητο το sms "6" - Ως τις 9μμ η κυκλοφορία 

Κορονοϊός: Δωρεάν ατομικά rapid test στα φαρμακεία για όλους τους πολίτες - Ένα την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA