Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στην εκπομπή ο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε για το τρέχον κύμα του κορονοϊού, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να φτάσουμε τους 3.000 νεκρούς, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αρνητικός με το άνοιγμα της οικονομίας στην παρούσα φάση.

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε αρχικά ο κ. Παυλάκης.

«Για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Είναι προδιαγεγραμμένο, τελείως σίγουρο κατά τη γνώμη μου ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μην φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως, κάτι που θα κριθεί από την εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», προσέθεσε.

Παράλληλα εκτίμησε πως «θα υπάρχει συνεχής πίεση στα νοσοκομεία. Χρειάζονται καλά και γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με μία γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν καλές μονάδες μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κύμα τουλάχιστον στην Αττική».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του κύματος. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα.

Για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των νυχάδικων από αύριο Δευτέρα (22/3) έκανε λόγο «για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο». Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα τη Γαλλία που προσπάθησε ν’ ανοίξει, αλλά ξαναμπαίνει σε lockdown.

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Ο ιός δεν είναι ο ίδιος με το πρώτο και το δεύτεροι επιδημικό κύμα, έχει αλλάξει, τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ιδίως σε συνθήκες χειμώνα και κρύου καιρού επιτείνει την επιδημία και είναι αδύνατον ν’ αντιμετωπιστεί με τα μέτρα που έπαιρνε ο καθένας ατομικά» συμπλήρωσε.

Self-testing

Σχετικά με τη διαδικασία self-testing, όπου οι πολίτες θα πραγματοποιούν μόνοι τους τεστ γρήγορης ανίχνευσης για τον κορονοϊό, έκανε λόγο «πρωτοποριακό και πολύ καλό μέτρο».

Εντούτοις, συνέχισε «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τελείως καθορισμένο είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν, δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και θα πάρουν κάποιο επίδομα, δεν θα χάσουν το μεροκάματό τους και θα κάτσουν την καραντίνα».

Διαβάστε Ακόμα:

Εμβόλια κορονοϊού: Τι γνωρίζουμε για τις παρενέργειες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε

Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία - Προς επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA