Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι λέει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις ΕΔΕ λόγω καταγγελιών για αστυνομική βία

Θέλοντας να δώσει «απαντήσεις» στις καταγγελίες περί υπέρμετρης αστυνομικής βίας και συγκάλυψης, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση που παρουσιάζει το στάδιο που βρίσκεται κάθε ΕΔΕ, που διενεργείται από τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται οι υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά και ο εκτιμώμενος χρόνος όσων εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και αυτή για το περιστατικό στο Γαλάτσι, που είδε ξανά σήμερα το φως της δημοσιότητας - μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ειδικά για την ΕΔΕ που αφορά στο περιστατικό στο Γαλάτσι, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Σημειώνεται πως για τις καταγγελίες πραγματοποιεί παράλληλη έρευνα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών με την μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για: το σύνολο του αστυνομικού έργου, τους ελέγχους κατά της πανδημίας, τις συναθροίσεις, την διατάραξη κοινής ησυχίας.

Από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των υποθέσεων καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, με σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, ικανό χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 8 μήνες).

Όσον αφορά στις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο την κοινή γνώμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εξής ΕΔΕ από την Αστυνομία, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση από πλευράς Συνηγόρου του Πολίτη:

  • Για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2020 στο Βόλο.
  • Για τα επεισόδια στην πλατεία Κυψέλης, την 8η Μαΐου 2020.
  • Για τον τραυματισμό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από δακρυγόνο την 27η Φεβρουαρίου 2020. (Αφορά στον τραυματισμό του Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, στα επεισόδια έξω από το Εφετείο, την ημέρα της απόφασης για την Χρυσή Αυγή).

Όσον αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις εκτός από το Γαλάτσι, είναι και το περιστατικό με τα επεισόδια με μαθητές στο Μαρούσι, την 9η Οκτωβρίου 2020, για την οποία επίσης εκτιμάται οτι η ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.