Μενού
  • Α-
  • Α+

Aνακοινώθηκε και επίσημα η επίταξη των ιδιωτών γιατρών για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως «πολύ μικρός αριθμός ιατρών προσήλθε» παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική τις τελευταίες εβδομάδες. 

Αφού ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική». 

Η διαδικασία επίταξης γιατρών

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επίταξης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς και η ώρα και η ημερομηνία.

Ο γιατρός πρέπει να λάβει αυτοπροσώπως το φύλλο και σε περίπτωση άρνησης παραλαβής, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επίταξης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA