Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου ήταν αυτός που έλαβε το... χρίσμα από την πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμάσει το μενού για το επίσημο δείπνο για τους υψηλούς καλεσμένους της κυβέρνησης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (24/3) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Λαζάρου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία  Ώρα Mega» και ανέφερε γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μενού και όχι ο κλασσικός μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Παράλληλα εξήγησε τι ο είναι κιμάς γαρίδας, το φιλέτο χριστόψαρου αλλά και το μπισκότο από μελάνι σουπιάς.

«Σε ένα τέτοιο δείπνο που κάθεται ο ένας κοντά στον άλλο παρά τις αποστάσεις δεν είναι ευχάριστο να τρώμε σκόρδο και να μιλάει ο ένας απέναντι στον άλλον, οπότε δεν κάναμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Το σκόρδο δεν το χρησιμοποιούμε σε επίσημα γεύματα. Ο στόχος ήταν να χωρέσω την Ελλάδα στα πιάτα μου όσο περισσότερο μπορώ, κάτι που κάνω όσο περισσότερο μπορώ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η χώρα μου, η πατρίδα που με ζει και θέλω να είμαι μπροστάρης σ’ αυτό», είπε αρχικά ο κ. Λαζάρου.

Σε ερώτηση του αν το μπισκότο σουπιάς είναι ελληνικό φαγητό, ο διακεκριμένος σεφ απάντησε: «δεν είναι ελληνικό φαγητό είναι ένα καλωσόρισμα για να προετοιμάσει τον γευστικό κάλυκα. Είναι ένα μπισκότο, ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς και έχει επάνω ταραμά. Είναι η εποχή που τρώμε και λόγω της νηστείας ταραμά. Την 25η Μαρτίου παραδοσιακά τρώμε ψάρι απλά πέρασε ο μπακαλιάρος γιατί μπορεί να βρεθεί και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας», προσέθεσε ο σεφ.

«Ο κιμάς γαρίδας με φύλλο λάχανου μοιάζει με τα ντολμαδάκια  αλλά είναι διαφορετικά φτιαγμένος και τυλιγμένος αλλιώς. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για να τιμήσουμε τη θάλασσα. Η γαρίδα είναι η κόκκινη γαρίδα από τον κόλπο της Ερμιονίδας», συμπλήρωσε για το συγκεκριμένο θέμα.

«Και νηστεία να μην είχαμε, ψάρι θα έκανα. Τα πιάτα δεν ήταν νηστίσιμα. Ήταν ένα μενού στηριγμένο στα ελληνικά προϊόντα. Το χριστόψαρο επιλέχθηκε γιατί μπορεί ν’ αντέξει στη διάρκεια του σερβιρίσματος, δηλαδή δεν αφυδατώνεται. Είναι ένα εξαιρετικό ψάρι και το βρίσκεις εύκολα αυτή την περίοδο, από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Μάιο. Μπορείς να το μαγειρέψεις όπως θες. Στο συγκεκριμένο μενού ήταν με χειμωνιάτικες ρίζες, σελινόριζα κτλ.», κατέληξε σχετικά με το μενού.

Επιπλέον σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους προσκεκλημένους, και τους μίλησε μόνο όταν έφευγαν που τον χαιρέτησαν και τον ευχαρίστησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προσέθεσε ότι μαγείρευε όλη την ώρα με τους συνεργάτες του για να μπορέσει να ετοιμάσει το μενού.

Τέλος ευχαρίστησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τιμή που του έκανε.

«Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή να με επιλέξει η πρόεδρος της Δημοκρατίας να μαγειρέψω για αυτό το επετειακό και τόσο σημαντικό δείπνο. Θέλω να την ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που μου έγινε. Θέλω και πιστεύω ότι τιμώ όλη τη μαγειρική τέχνη και όλους τους συναδέλφους μου με το να συμμετέχω σε μια τέτοια σημαντική βραδιά», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «Είναι μια γιορτή που θα μπορούσαμε να την έχουμε χαρεί πολύ περισσότερο, αλλά λόγω της κατάστασης δυστυχώς δεν την ευχαριστηθήκαμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA