Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν σήμερα γιορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι για το παρόν μας αλλά και το μέλλον μας.

Η σημερινή επέτειος είναι μια μοναδική ευκαιρία να νιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες. Μια μικρή επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατάφερε μέσα σε 200 χρόνια να τετραπλασιάσει την έκτασή της, να ενσωματώσει ελληνικούς πληθυσμούς που ζούσαν εκτός συνόρων και να είναι εδώ και 40 χρόνια κομμάτι του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις τραγωδίες, τις ήττες και τις πτωχεύσεις, η πορεία του έθνους ήταν και παραμένει ανοδική. Ένα κράτος ταυτισμένο με τη Δύση, με σταθερούς θεσμούς και ευημερία. Εάν οι ήρωες του επαναστατικού αγώνα κατάφερναν με έναν μαγικό τρόπο να δουν την πορεία αυτού του έθνους δυο αιώνες αργότερα, θα ένιωθαν αναμφίβολα μια τεράστια ικανοποίηση.

Η χώρα αυτή αποδεικνύει διαχρονικά ότι μπορεί να προσαρμόζεται, να επιβιώνει και να προχωράει. Διαθέτει ανθρώπους με ένστικτο κι εργατικότητα, που ξέρουν να εντοπίζουν τις τάσεις, να παίρνουν ρίσκο και να πηγαίνουν μπροστά. Το ανθρώπινό μας κεφάλαιο, τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί μια τεράστια υπεραξία για τα επόμενα χρόνια. Και είναι το βασικό μας συλλογικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την ευημερία μας από εδώ και στο εξής. Ο 21ος αιώνας έχει μεγάλες και συχνά ασύμμετρες προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, τρομοκρατία, κυβερνο-ασφάλεια και τις τεράστιες αλλαγές που προκαλεί η τεχνολογία και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους που μπορεί να την οδηγήσουν ομαλά στη νέα εποχή. Και ταυτόχρονα έχει πολλούς μικρούς και μεγάλους «ήρωες» της καθημερινότητας, που την κρατούν ζωντανή μέσα σε κάθε κρίση: υγειονομικούς, στρατιωτικούς, δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους. Ακούγεται υπεραισιόδοξο αλλά δεν είναι. Η χώρα έχει περάσει συνεχείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταφέρει να μείνει όρθια. Όχι χωρίς κόστος, ούτε χωρίς δυσκολίες. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το πρόσημο παραμένει θετικό.

Η πρόκληση του σήμερα είναι ίδια με αυτές του παρελθόντος: το πώς δηλαδή η χώρα θα καταφέρει να απαλλαγεί από τις δυνάμεις που την κρατούν καθηλωμένη στο χθες. Στο πώς οι δυνάμεις της προόδου θα κερδίσουν τις δυνάμεις της συντήρησης. Το πώς ο λαϊκισμός θα επηρεάζει ολοένα και λιγότερους και το πώς ο διχασμός θα αφορά τους λίγους και τους εμπαθείς. Tο πώς τα αρνητικά στοιχεία της συλλογικής μας ταυτότητας  δεν θα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι μια εύκολη μάχη. Αλλά είναι ένα αγώνας που κερδίζεται, γενιά με γενιά, δεκαετία με δεκαετία. Εδώ και 200 χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA