Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι 728 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ συνιστούν τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

«Όλες οι ΜΕΘ της χώρας πρέπει να τεθούν κάτω από την εποπτεία του συντονιστικού του ΕΚΑΒ γιατί τις επόμενες ημέρες ίσως χρειαστούμε και ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα», είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της πνευμονολογικής πτέρυγας του Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 7% των ασθενών θα χρειαστούν διασωλήνωση μετά από μερικές ημέρες νοσηλείας. Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, το ΕΚΑΒ αναπτύσσει 55 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, κάνοντας μετατροπές σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. Τη στιγμή που δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή για ένα κρεβάτι, παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ατόμων με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα νοσοκομεία της Αττικής δεν παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της,  Μιχάλη Γιαννάκο, ο Ερυθρός Σταυρός που μετατράπηκε σε νοσοκομείο Covid-19, νοσηλεύει ήδη 260 ασθενείς.

Ένας 25χρονος κι ένας 45χρονος μεταξύ των διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε Τζάνειο, Νίκαια, Γεννηματάς, Ελπίς, Ιπποκράτειο, Λαϊκό. Η εφημερία στο Τζάνειο ξεκίνησε με δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ στο Κρατικό Νίκαιας υπάρχουν 17 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, μεταξύ αυτών και ένας 45χρονος για έκτη μέρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένας 25χρονος ασθενής με κορονοϊό, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κορίνθου στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής:

ΚΑΤ: 51 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Αγία Όλγα: 9 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Σισμανόγλειο: 25 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Γεννηματάς: 16 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Ελπίς: 6 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

ΝΙΜΙΤΣ: 6 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Ευαγγελισμός: 58 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Σωτηρία: 84 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Ιπποκράτειο: 16 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Ερυθρός: 25 ασθενείς 5 κενές κλίνες

Θριάσιο: 17 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

ΑΤΤΙΚΟ: 43 ασθενείς , 2 κλίνες κενές το πρωί

Ασκληπείο: 12 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη

Τζάνειο: 10 κλίνες – ΜΕΘ γεμάτη

Πάτρα: 236 νοσηλευόμενοι

Τα τελευταία στοιχεία που έρχονται από τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης δείχνουν «εκτόξευση» των νοσηλευομένων που φτάνουν συνολικά τους 236.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύονται 108 άτομα σε κλινικές covid και 26 στη ΜΕΘ. Ανάμεσα τους 2 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική.

Στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», 93 είναι οι ασθενείς στις κλινικές και 9 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί καταβάλλουν συνεχώς υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει ασφυξία τέτοια που θα τινάξει στον «αέρα» το σύστημα.

Σαρηγιάννης: Άνοιγμα από 12/4, έκρηξη κρουσμάτων στις 8/4

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5 που ζητά η κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» και περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 Απριλίου και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.

«Στις 8 Απριλίου βλέπουμε τη μέγιστη τιμή, που περιμένουμε 3.700-3.800 κρούσματα. Μετά αρχίζει να κατεβαίνει η καμπύλη. Προφανώς θα έχουμε και ημερήσιες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ. Αν έχουμε έναν ρεαλιστικό αριθμό τεστ, θα έχουμε πτώση», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA