Κοινωνία

Οι καλύτερες «πράσινες» τοποθεσίες για βόλτα με θέα στο κέντρο της Αθήνας

Η Αθήνα έχει κάποια «πράσινα» σημεία που μπορούν να σε μαγέψουν με την υπέροχη θέα τους

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαστίζει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και πολλούς τους έχει κλείσει στα σπίτια τους για μήνες. Με απαγόρευση κυκλοφορίας και την εστίαση κλειστή λίγα είναι τα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε να βρει λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Ένας περίπατος στη φύση μπορεί να είναι η καλύτερη απάντηση και δεν χρειάζεται να φύγεις πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο μπορεί να είναι γεμάτο τσιμέντο και πολυκατοικίες, αλλά όμως έχει «πνεύμονες» πρασίνου που όλοι μπορούν να τους επισκέπτονται, στέλνοντάς το SMS «6» στο13033. Αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι άλλες από τους λόφους που βρίσκονται περιμετρικά της Ακρόπολης.

Όταν μιλάμε για τους λόφους της Αθήνας, εννοούμε τον λόφο των Μουσών ή τον λόφο του Φιλοπάππου όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι, τον λόφο των Νυμφών και την Πνύκα, τον Άρειο Πάγο, τον λόφο του Στρέφη και τον Λυκαβηττό. Αυτές οι τοποθεσίες που είναι μια ανάσα μακριά από τον ιερό βράχο είναι γεμάτες πράσινο, κρυμμένα μυστικά και έχουν την καλύτερη θέα της Αττικής.

5
Λόφος Στρέφη

Ο Λόφος Στρέφη είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία των Εξαρχείων και βασικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής. Είναι εύκολα προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.

Είναι ένας μικρός παράδεισος που μπορεί να βρεις ανθρώπους από τις γύρω περιοχές μαζί με τα παιδιά τους να παίζουν. Από την κορυφή του μπορεί το μάτι σου να πάει από τα Βόρεια της Αθήνας μέχρι και την Ακρόπολη. Για πολλά χρόνια είχε μείνει παραμελημένος, όμως τώρα τελευταία ανακοινώθηκε ένα νέο σχέδιο από τον Δήμο της Αθήνας με σκοπό την ανάπλασή του.

Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά σε σχέση με τους άλλους λόφους είναι ότι έχει λιγότερο κόσμο και μπορείς να τον ευχαριστηθείς καλύτερα. Να σημειωθεί ότι το κανονικό όνομά του είναι Αγχεσμός, διότι στην κορυφή του πιθανολογείται ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα το άγαλμα του Αγχέσμιου Διός.

Το σημερινό του όνομα προήλθε από τον 19ο αιώνα όταν οι ιδιοκτήτες του ήταν η οικογένεια Στρέφη. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα επίσης λειτουργούσε λατομείο. Ο λόφος πέρασε στο ελληνικό δημόσιο το 1914 και το 1938 στον Δήμο Αθηναίων.

Image
Προηγούμενο
Επόμενο
4
Λόφος του Άρειου Πάγου

Ένα μικρός λόφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και προσφέρει μια γρήγορη λύση για μια άνετη απόδραση. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν και ως «Βραχάκια». Μπορείς να τον προσεγγίσεις από δύο σημεία, είτε μέσα από το άλσος του Θησείου ανηφορίζοντας, είτε από τον πλακόστρωτο δρόμο (οδός Θεωρίας) που ανεβαίνει για Ακρόπολη από την Αποστόλου Παύλου και την Πλάκα.

Κάθε μέρα μπορείς να συναντήσεις αρκετό κόσμο και ειδικότερα το καλοκαίρι προστίθενται αμέτρητοι τουρίστες που ανεβαίνουν για να ρίξουν μια ματιά. Να σημειωθεί ότι κατά τα αρχαία χρόνια εκεί ήταν ο τόπος λειτουργίας του δικαστικού σώματος και συγκεκριμένα της Βουλής του Αρείου Πάγου, οι αρμοδιότητες του οποίου μετά το 462 π.Χ. ήταν η εκδίκαση υποθέσεων φόνων εκ προμελέτης, εμπρησμών και ιεροσυλιών. Ακόμα σε αυτό το σημείο ο απόστολος Παύλος μίλησε για τον Χριστιανισμό στους Αθηναίους.

Image
Προηγούμενο
Επόμενο
3
Λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου)

Ίσως, ένα από τα πιο όμορφα σημεία του κέντρου της πόλης. Ο λόφος είναι στην κυριολεξία μέσα στο δάσος. Ένα πράσινο «τείχος» περικλείει το μνημείο του Φιλοπάππου που βρίσκεται στην κορυφή του. Από εκεί μπορείς να δεις όλη την Αθήνα να ξεχύνεται μπροστά σου. Ακόμα μπορείς να καθίσεις στην άκρη και να απολαύσεις λίγη ώρα χαλαρότητας απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη φύση, αγναντεύοντας όποια μεριά της πρωτεύουσας επιθυμείς.

Ο δρόμος για να φτάσεις αποτελείται από πολλά μονοπάτια, σκαλιά και διαδρομές. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πεύκα παντού, πράγμα δυσεύρετο στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ μπορείτε να τραβήξετε και τις καλύτερες φωτογραφίες της Ακρόπολης, διότι ξεπροβάλει μπροστά σας και είναι λες και μπορείς να τη φτάσεις και να την πιάσεις με το χέρι.

Στην κορυφή του, όπως προείπαμε, στέκεται το μνημείο το οποίο χτίστηκε προς τιμήν του Φιλοπάππου, εγγονού του Αντίοχου Δ΄ του Επιφανούς, τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής στη Συρία και είχε ανακηρυχθεί Ύπατος της Αθήνας. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πρόκειται για ένα μαυσωλείο, το οποίο δυστυχώς κατά το πέρασμα των αιώνων καταστράφηκε. 

Image

Image
Προηγούμενο
Επόμενο
2
Λυκαβηττός

Ότι και να πεις για τον Λυκαβηττό είναι λίγο. Όλοι τον ξέρουν και όσοι κινούνται στο κέντρο σίγουρα δε γίνεται να μην τον έχουν δει έστω και μια φορά στη ζωή τους, καθώς είναι και το δεύτερο πιο ψηλό σημείο μετά από τα Τουρκοβούνια.

Έχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή και εκεί μπορείς να βρεις μια απίστευτη θέα, καθώς καμία λεπτομέρεια της πρωτεύουσας δεν μπορεί να σου ξεφύγει από το μάτι. Ακόμα μπορείς να ανέβεις και με αυτοκίνητο και να ξεκινήσεις τον περίπατό σου με τα πόδια μέσα στα δέντρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η Θεά Αθηνά και της έπεσε έπειτα από μια κακή είδηση. Από τότε και έπειτα έγινε ο πιστός φρουρός της Ακρόπολης και δεσπόζει ακριβώς απέναντί της. 

Image
Προηγούμενο
Επόμενο
1
Πνύκα και λόφος των Νυμφών

Μια από τις καλύτερες τοποθεσίες για να ευχαριστηθείς ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο. Η Πνύκα και ο λόφος των Νυμφών (ή ο λόφος του Αστεροσκοπείου) περιτριγυρίζονται από πεύκα και ελιές και σου δίνουν μια ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι πραγματικά στην εξοχή.

Η θέα της Ακρόπολης σε αυτά τα σημεία σου κόβουν πραγματικά την ανάσα. Στο πλατό της Πνύκας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον Λόφο των Νυμφών, θα βρεις έναν ανοικτό χώρο, γεμάτο ιστορία.

Εκεί συνεδρίαζε η εκκλησία του Δήμου της αρχαίας Αθήνας. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις που έκαναν την Αθηναϊκή Δημοκρατία μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον ελληνικό χώρο πάρθηκαν εκεί. Αυτό που δεν θα περάσει απαρατήρητο είναι οι μεγάλοι τοίχοι που υπάρχουν και χωρίζουν την τοποθεσία σε 3 επίπεδα, τα οποία είναι και οι μετασκευές που έγιναν στην εκκλησία του Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής της πόλης.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο λόφος των Νυμφών ή αλλιώς ο λόφος του Αστεροσκοπείου, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Το όνομά του το πήρε από το ιερό που εντοπίστηκε το 1835 και ήταν αφιερωμένο στις Νύμφες προστάτιδες της βλάστησης και της γονιμότητας.

Image
Προηγούμενο