Μενού
  • Α-
  • Α+

Των σημαντικών οφελών της χρήσης των self test για τη δημόσια υγεία, υπεραμύνθηκε από τη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας για ένα συμπληρωματικό «όπλο» στα μοριακά και ταχέα τεστ, με στόχο την πρόληψη μέσω του εντοπισμού ασυμπτωματικών φορέων του ιού και των μεταλλάξεών του, ώστε να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας και η ταχύτερη επαναλειτουργία της οικονομίας.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Χρησιμοποιούνται ήδη στο εξωτερικό αν και πρωτοπορούμε. Κοιτάμε μπροστά. Δεν μένουμε αδρανείς και προνοούμε, χαράσσοντας αυτή τη στρατηγική, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να εξέλθουμε νικητές από αυτή την πανδημία. Και να μπορέσουμε και με αυτό το όπλο να ανοίξουμε σταδιακά την οικονομία στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται η μελέτη του πανεπιστημίου Γέιλ, που επικαλέστηκε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με την οποία αν χρησιμοποιούσε αυτοδιαγνωστικά τεστ το σύνολο του πληθυσμού τότε θα είχαν αποφευχθεί 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θάνατοι.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωσε ότι η χρήση των self test είναι εύκολη για οικιακή χρήση και οι οδηγίες γραμμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε, να είναι κατανοητές σε όλους. Διαβεβαίωσε, δε, άπαντες ότι τα δικαίωμα εργαζομένων που πιθανόν διαγνωστούν θετικοί με αυτοδιαγνωστικό τεστ είναι κατοχυρωμένα και δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται να το δηλώσουν στον εργοδότη τους.

Το ΕΣΥ δεν έχει καταρρεύσει αλλά «δεν αντέχει και 15 ρίχτερ»

Ο ίδιος απέκρουσε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο τις αιχμές του κ. Γρηγοριάδη από το ΜέΡΑ25 ότι το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει κι ότι οι γιατροί αναγκάζονται σε επιλογή ασθενών για νοσηλεία στις ΜΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας.

«Είμαι σίγουρος πως δεν έχετε ιδέα τι θα συνέβαινε αν το ΕΣΥ κατέρρεε. Πιέζεται το ΕΣΥ. Είναι στα όριά του. Αλλά στέκεται όρθιο και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Δίνουμε τη μάχη ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια. Δεν υπάρχει κτίριο που να έχει σχεδιαστεί να αντέξει σεισμό 15 ρίχτερ. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να μπορεί να αντέξει πανδημία κι εμείς τα έχουμε καταφέρει και θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος. Και να είστε σίγουροι ότι θα βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Όσοι αναφέρεστε σε επιλογές ασθενών για να εισαχθούν σε ΜΕΘ να μην το κάνετε ξανά. Γιατί δεν έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας ποτέ. Δεν υπάρχει επιλογή ασθενών. Άλλο η αναμονή κι άλλο η επιλογή. Σε αυτά τα περιστατικά παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη και εξυπηρετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA