Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρέμβαση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με τίτλο «Πανδημία SARS-Cov-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Ανήμερα της καταγραφής 4.309 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε πως μεταξύ 3 και 10 Μαΐου, οι διασωληνωμένοι αναμένεται να φτάσουν τους 1.200 - και αυτό εάν ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας, Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ανακοινώθηκε πως μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προσβληθεί από κορονοϊό περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Ενδιαφέρον, παράλληλα, είναι το στοιχείο πως οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης εξαιτίας του κορονοϊού

Ο καθηγητής τάχθηκε, ακόμη, υπέρ του εμβολιασμού, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας πως ο ιός προκαλεί θρομβώσεις και η πιθανότητα θρόμβωσης φτάνει το 69% με τη νόσηση. 

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε, με το εμβόλιο - στο χειρότερο σενάριο - η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000.

Ο κύριος Τσιόδρας υπογράμμισε, άλλωστε, και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού στον οργανισμό, καθώς προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξεκινώντας από πρόκληση ατροφίας στο οσφρητικό νεύρο, δημιουργώντας κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ενοχοποιείται και για πρόσκληση περιφερικής παράλυσης από σύνδρομο Guillain Barre.

«Καμπανάκι» για τις ηλικίες 20 έως 50 ετών

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξέπεμψε, όμως, και «σήμα κινδύνου» για τις ηλικίες 20 έως 50 ετών, επισημαίνοντας πως καταγράφονται πλέον 500 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία και όσο δεν ακολουθούν αντίστοιχη πορεία τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Τσιόδρα, ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ενώ πρόκειται για μια τοπική επιδημία, που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο ρυθμό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα, καθώς καταγράφεται αύξηση της τάξης του 46%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA