Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Στην Αττική επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη

Ο κ. Θωμαΐδης είπε πως επικρατεί στην Αττική κατά 97% το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού και σημείωσε ότι «στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται μια καθαρή αποτύπωση της εικόνας μετά την αναπροσαρμογή των μέτρων»

«Σήμα κινδύνου» για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως επικρατεί στην Αττική κατά 97% το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού και σημείωσε ότι «στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται μια καθαρή αποτύπωση της εικόνας μετά την αναπροσαρμογή των μέτρων».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στον Απρίλιο θα παρατηρηθεί η επιθυμητή μείωση στα λύματα για να ακολουθήσει αργότερα και σταδιακά, η μείωση τις νοσηλείες, όπως και στον αριθμό των κρουσμάτων».

Ο κ. Θωμαΐδης είπε πως η μείωση του ιικού αποτυπώματος στα λύματα του Λεκανοπεδίου είναι της τάξης του 20%, γεγονός που δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης, σημειώνοντας πως σε αυτό συμβάλει εκτός από τις μεταλλάξεις και η κόπωση των πολιτών.

Ο καθηγητής δε διαπίστωσε αλλαγή στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών( αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά) που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν συνέβη με τα απολυμαντικά, η χρήση των οποίων περιορίστηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2020. Το ίδιο συνέβη με τις απολυμάνσεις και τους ψεκασμούς, γεγονός που απέδωσε σε «φυσιολογική προσαρμογή στις συνθήκες».

«Ο πληθυσμός έχει κουραστεί»

Ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξάλειψη του κορονοϊού αναφέροντας πως «δε φαίνεται να έχει εξαλειφθεί όπως συνέβη στην περίπτωση του SARS». Υπογράμμισε, τέλος, τη γενικότερη κόπωση του πληθυσμού, επισημαίνοντας την πρόοδο του εμβολιασμού, ως μοναδική λύση στη πανδημία.

«Ο πληθυσμός έχει κουραστεί. Και στην Αττική και πανελλαδικά. Δεν μπορώ να πω κάτι για τα μέτρα. Ο πληθυσμός είναι σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δε θα πάει κάπου το Πάσχα. Οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους, ωστόσο πρέπει κι εμείς ως πολίτες να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολισμός που θα αποτρέψει τη μεγάλη μετάδοση», κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κορονοϊός #Covid-19