Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε στην ΕΡΤ ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει και οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι επιστήμονές μας θα αποφασίσουν σήμερα ή αύριο, αλλά τονίζω ότι το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στην covid», εξήγησε.

Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca», είπε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι το εμβόλιο της Johnson and Johnson θα πάει πιθανώς και στα φαρμακεία για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο EMA ουσιαστικά «πέταξε το μπαλάκι» στις χώρες της Ε.Ε., πολλές από τις οποίες ήδη ανακοινώσουν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες τους, ενώ η Βρετανία αποφάσισε να μη χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 30.

Τείχος ανοσίας

Σε δύο ορόσημα αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Είπε ότι μέχρι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαϊου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών.

Μέχρι τέλος Απριλίου οι αρχές Μαϊου, το πρώτο σημαντικό τείχος θα αποτελούν με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών οι ευπαθείς πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών.

Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας, πρόσθεσε.

Εμβολιασμός υγειονομικών

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται, και όπως είπε ο Πρωθυπουργός το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA