Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και εξήγησε σε ποιο σημείο υπήρξαν διαφωνίες από μέλη της επιτροπής, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων.

Όπως είπε η επιτροπή πήρε ομόφωνα τις αποφάσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για ν’ ανοίξουν τα Λύκεια, αλλά εκεί που έγινε συζήτηση ήταν αν η επιτροπή θα έπρεπε να κάνει εισήγηση για συγκεκριμένη ημερομηνία στο άνοιγμα.

«Η επιτροπή πήρε ομόφωνα τις αποφάσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για ν’ ανοίξουν τα σχολεία, όπως είναι το testing δύο φορές την εβδομάδα, ο εξαερισμός των χώρων κτλ.», ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος.

«Εκεί που έγινε συζήτηση είναι κατά πόσον η επιτροπή πρέπει να πει ημερομηνία ή ν’ αφεθεί στην κυβέρνηση η ευθύνη ν’ αποφασίσει την ημερομηνία, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Εκεί έγινε συζήτηση και εκεί υπήρξε διαφωνία», προσέθεσε.

«Κάποιοι συνάδελφοι έλεγαν ότι εφόσον πρέπει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις ας αποφασίσει η πολιτεία πότε πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και ν’ ανοίξει το σχολείο», κατέληξε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο καθηγητής.

Επιπλέον τόνισε ότι το «μεγάλο στοίχημα» για το άνοιγμα των Λυκείων, «είναι να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δηλαδή να γίνεται σωστά το τεστ, εδώ χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία και πολύ καλή ενημέρωση των ανθρώπων πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Είναι εύκολο αλλά παρ’ όλ’ αυτά χρειάζεται μία ενημέρωση, δεν είναι τόσο εύκολο ώστε να το κάνει κανείς μόνος του».

«Η λογική οριζόντιου κλεισίματος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της»

«Όλοι συμφωνούμε ότι η λογική οριζόντιου κλεισίματος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και πλέον, επειδή υπάρχουν τα εργαλεία όπως τα αντιγονικά τεστ και την εμπειρία που έχουμε, να πάμε σε λελογισμένες αναστολές περιορισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποκατασταθεί αυτός ο περιορισμός με το ανάλογο testing», είπε ακόμα ο κ. Βατόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται πλέον πολλές εξετάσεις ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα κρούσματα, τους ασυμπτωματικούς φορείς, ν’ απομονώνεται για να ιχνηλατούνται» συμπλήρωσε και τόνισε ότι πλέον αλλάζει το «μίγμα των μέτρων».

«Προσπαθούμε να ελαττώσουμε λίγο τους περιορισμούς και ν’ αυξήσουμε το testing. Αυτή είναι η φιλοσοφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το Πάσχα ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Αυτό θα το δούμε πάλι τις επόμενες εβδομάδες. Θέλω να ελπίζω ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το περσινό. Τουλάχιστον να μπορούμε να πάμε στα εξοχικά μας οι Αθηναίοι, στα εξοχικά που είναι στα περίχωρα της Αττικής».

https://www.youtube.com/watch?v=vd3Ku2ZsYdQ

Γιατί είπε «όχι» ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr, στη σύσκεψη για το άνοιγμα των Λυκείων συμμετείχαν 27 μέλη της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό και το τελικό σκορ που κατέληξε στην απόφαση του ανοίγματος των λυκείων ήταν 19-8.

Μεταξύ των οκτώ που μειοψήφησαν ήταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας και γενικώς κλινικοί γιατροί, δηλαδή γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομεία και βλέπουν τις συνέπειες του τρίτου κύματος.

Η ομάδα των διαφωνούντων επικαλέστηκε τα εξής

  1. Την ερχόμενη Δευτέρα (12/4) δεν θα γνωρίζουμε την επίδραση του λιανεμπορίου στην επιδημιολογική εικόνα
  2. Ότι τίθεται εν αμφιβόλω η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και δεν είναι εύκολο να προσθέτεις ταυτόχρονα δραστηριότητες
  3. Εκτίμησαν ότι χρειάζεται χρόνος για να ρολάρει το σύστημα των self test
  4. Τέλος ζήτησαν να επαναξιολογηθεί το άνοιγμα Λυκείων την ερχόμενη εβδομάδα και να πάει για τις 19 Απριλίου

Η «χρυσή τομή» φαίνεται ότι βρέθηκε με τη διενέργεια του self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχει ψηφίσει υπέρ της απόφασης που επικράτησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA