Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα, το άνοιγμα των σχολείων, τα self test, αλλά και το ενδεχόμενο να γιορτάσουμε Πάσχα στο χωριό, μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Ερωτηθείς για την απόφαση της επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων με τη χρήση του εβδομαδιαίου ελέγχου μέσω των self test, τόνισε ότι την Τρίτη, που τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα, παρατηρήθηκε ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών που πηγαίνουν στο Λύκειο «είχε δύο φορές περισσότερη επίπτωση από το αναμενόμενο σε αρκετές περιοχές».

«Αυξημένη μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα»

«Είχαμε αυξημένη μετάδοση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα χωρίς να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Η ευκαιρία να ελέγξουμε μεγάλο κομμάτι αυτή της ηλικιακής ομάδας, ακόμα και τους μισούς μαθητές, θα βρω πολλούς μαθητές θετικούς κι αυτό είναι κέρδος. Αντί να είναι έξω και να εκτίθενται…», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ανέφερε ακόμη ότι «υπήρχε διαφορετική εκτίμηση ως προς τον χρόνο που θα ανοίξουν τα σχολεία» αλλά επικράτησε η άποψη ότι με τα δύο τεστ «δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Πάμε σε σταθεροποίηση»

Αναφορικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα, ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου είπε: «Έχουμε μια σταθεροποίηση. Θεωρώ ότι είχαμε την κορύφωση την προηγούμενη εβδομάδα και πάμε σε μια σταθεροποίηση και θα ακολουθήσει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 3-4 βδομάδες. Πρώτα θα είναι στα κρούσματα, μετά στις νοσηλείες και τελευταία θα έχουμε πτώσεις στις διασωληνώσεις. Τελευταία θα ακολουθήσει πολύ αργότερα η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA