Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Για ποιο λόγο στην Ελλάδα και σε άλλους λαούς συνδέουν την Τρίτη και 13 με τη γρουσουζιά

Τρίτη και 13 σήμερα. Μία σύμπτωση που πολλοί τη θεωρούν από άτυχη έως και επικίνδυνη ημέρα. Μια δεισιδαιμονία που συναντάται κυρίως στην Ελλάδα αλλά και τους ισπανόφωνους λαούς.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως για τον υπόλοιπο κόσμο τα πρωτεία στην... γκαντεμιά έχει η Παρασκευή και 13.

Συνολικά στην ελληνική παράδοση η ημέρα Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη και πολλοί ακόμα και τώρα αποφεύγουν να αρχίσουν μια τέτοια μέσα μία εργασία ή να κάνουν ένα ταξίδι.

Στην ελληνική ιστορία έχει γραφτεί πως Τρίτη (29 Μαΐου 1453) έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Επίσης το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13.

Ωστόσο σύμφωνα με τον λαογράφο και καθηγητή Νικόλαο Πολίτη , η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το sansimera.gr.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.