Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κι από κει στη θρυλική ακαδημία του Σείκιλου για να μάθει να παίζει ένα από τα αρχαιότερα όργανα, τη λύρα, που τόσο συνδέθηκε με την αρχαία Ελλάδα λόγω του Απόλλωνα. Ο Νίκολας Λαντ είναι ένας σύγχρονος λόρδος Μπάιρον, υπό την έννοια ότι αν και από τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για να συνδεθεί με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ο Νίκολας κάνει το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο περιγράφει το πάθος του για την αρχαία Ελλάδα μέσα από τη μουσικότητα, τη μελωδία και τον ήχο. 

Με τον πατέρα του να έχει ως ασχολία την επιδιόρθωση κιθάρων και άλλων μουσικών οργάνων, ο Νίκολας αναζήτησε την ιστορική διαδρομή τους και έφτασε να μάθει την πορεία της λύρας, αλλά και την ύπαρξη της ακαδημίας Σείκιλου μέσα από βίντεο στο Youtube.

«Ένιωσα ευγνώμων με αυτό που κάνουν και με τον τρόπο που έχουν αναπτύξει την ποιότητα του ήχου αυτών των οργάνων», αναφέρει ο Νίκολας που περνούσε το χρόνο του στην πανδημία διαβάζοντας ομηρικά έπη και τη Θεογονία του Ησίοδου. «Σκέφτηκα έτσι τις πολλές αναφορές και τη σπουδαιότητα που είχε η αρχαία λύρα σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ιστορίας. Αρχίζω τώρα να "ακούω" τον μουσικό κόσμο εκείνης της εποχής. Δεν είναι η πιο δημοφιλής περίοδος της αρχαίας Αθήνας, αλλά λίγο πριν. Μια εποχή, κατά την οποία απ' ό,τι έχω καταλάβει, η μουσική ήταν εξαιρετικά σημαντική. Αποτελούσε το κέντρο της πνευματικής εκπαίδευσης. 

Η ακαδημαϊκή έρευνα μού δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι μεταξύ της πολιτιστικής και της πολιτικής κουλτούρας. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για φαντασία, καθώς τα στοιχεία δεν είναι πολλά και πρέπει να τα μελετήσεις με δημιουργικότητα». 

https://www.youtube.com/watch?v=WVsu4Qofses

Το πάθος του για την αρχαία Ελλάδα θα μετουσιωθεί σε ταινία

Ο Νίκολας μάλιστα ετοιμάζει και ταινία που θα βασίζεται στα πολιτιστικά δρώμενα της αρχαίας Ελλάδας και θα επικεντρωθεί σε μια εποχή λίγες δεκαετίες πριν το Χρυσό Αιώνα του Περικλή και τις απανωτές μάχες με τους Πέρσες, δηλαδή στα 540 π.Χ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σείκιλος (λυρικός ποιητής των ελληνιστικών χρόνων) είναι η μοναδική εξειδικευμένη σχολή παγκοσμίως για την εκμάθηση της λύρας και υπό την εποπτεία της Λίνας Παλερά, μαθητές από όλο τον κόσμο μαθαίνουν λύρα. Εκτός από τον Νίκολας, υπάρχουν μαθητές από τη Γαλλία και την Αυστραλία, ενώ από την Ελλάδα είναι μόλις 3 γυναίκες ανάμεσα σε 45 άτομα.

Η ιστορία του Σείκιλου ξεκίνησε από τον Ευρωπό στο Κιλκίς, όπου η οικογένεια Κουμαρτζή φτιάχνει αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και η μεγάλη ζήτηση που υπήρχε σε αυτά από μουσικοθεραπευτές και μουσικούς, έφερε τη συνεργασία με το ΑΠΘ και τη δημιουργία της ακαδημίας, όπου η κ. Παλερά διδάσκει και σύγχρονα τραγούδια σε διαφορετικές εκτελέσεις, ακόμα και από metal μπάντες όπως Metallica και Led Zeppelin.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA