Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της διασποράς του κορονοϊού στην επικράτεια.

Όπως επισήμανε, αυτή την στιγμή υπάρχουν στην χώρα 26.000 ενεργά κρούσματα, ενώ πραγματοποιούνται 54.000 τεστ - κατά μέσο όρο - ημερησίως.

Η αύξηση, μάλιστα, των διαγνωστικών τεστ έχει οδηγήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,3.

«Να μην λάβουμε λάθος μήνυμα»

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η εικόνα σταθεροποίησης της διασποράς του ιού δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς απαιτείται ακόμη συνεχής επαγρύπνιση.

Η διασπορά παραμένει μεγάλη στην Αττική, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στο Κιλκίς, το Ρέθυμνο και τη Θάσο.

Κάνοντας λόγο για «εύθραυστη ισορροπία», η καθηγήτρια υπογράμμισε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο, την ώρα που οι δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου - η ενδοοικογενειακή διασπορά και εκείνη σε συναθροίσεις - παραμένουν.

Σε 2 με 3 εβδομάδες η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή 1 στους 4 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι κάτω των 55 ετών.

Παρά τη σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μάλιστα, όπως δήλωσε, θα χρειαστούν 2 με 3 εβδομάδες για να σημειωθεί αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία, καθώς είναι μεγάλος ο μέσος όρος της διάρκειας της νοσηλείας με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια.

Αυξημένος θα παραμείνει, παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας και την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA