Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία», επισημαίνει ότι πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα σε Μάιο και Ιούνιο, ενώ σημειώνει πως το ποσοστό συμμετοχής (σε όσους έχουν δηλώσει πως θα το κάνουν) στο εμβόλιο της AstraZeneca αγγίζει το 93% σε σχέση με το 97% των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, κάτι που θεωρεί εντελώς δικαιολογημένο μετά τις συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη

1/ Κύριε Θεμιστοκλέους σε περίπτωση που το εμβόλιο της Johnson & Johnson βγει από την εμβολιαστική αλυσίδα θα επηρεαστεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα;    

Ο σχεδιασμός μας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα κάθε χρονική στιγμή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις παραδόσεις ή άλλα συμβάντα επηρεάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά την περίοδο αυτή ξεκινά η φάση των αυξημένων παραδόσεων άρα και της επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών. Τους επόμενους δύο μήνες  αναμένουμε περισσότερα από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και από τις 4 εταιρείες με τη μεγαλύτερη ποσότητα να είναι από την εταιρεία Pfizer που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πολύ συνεπής στις παραδόσεις.

2/ Πότε πιστεύετε πως θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στη χώρα και τι θα σημάνει αυτό για την καθημερινότητά μας;

Πιστεύω ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό το στόχο. Από τον Απρίλιο περάσαμε στη δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» με την αύξηση των εμβολιασμών και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω, τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας. Την Παρασκευή 16 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν  ραντεβού για να εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, και ήδη σε διάστημα 24 ωρών σχεδόν 90.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στην ομάδα αυτή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Την Τετάρτη, 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και μετά από τρεις ημέρες οι πολίτες ηλικίας 50 έως 54. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στο «άνοιγμα» των ραντεβού για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Αν δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση με τις παραδόσεις εντός του Ιουνίου θα δούμε μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού διενέργειας εμβολιασμών και θα εμβολιάσουμε τους υγιείς σαραντάρηδες τον Ιούνιο. Ευελπιστούμε σε ένα καλό καλοκαίρι για όλους μας με χαμηλότερους δείκτες θετικότητας του ιού, λιγότερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και επιστροφή κατά το μέγιστο δυνατό σε μια κανονικότητα.

3/ Τι ποσοστό των πολιτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού με Astra Zeneca τις προηγούμενες εβδομάδες το ακύρωσαν ή δεν προσήλθαν;

Για να σας δώσω τη συνολική εικόνα τις τελευταίες 15 ημέρες το ποσοστό προσελεύσεων σε προγραμματισμένα ραντεβού είναι 97% για τη Pfizer και τη Moderna και 93 % για την AstraZeneca. Βλέπουμε πως έχουμε μια μικρή διαφοροποίηση με ελαφρώς αυξημένα ποσοστά μη προσέλευσης στην AstraZeneca, συγκριτικά με τις άλλες εταιρείες, κάτι το οποίο θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένο μετά από τις συζητήσεις γύρω από το εμβόλιο. Πιστεύουμε πως μετά την τελευταία απόφαση του ΕΜΑ και τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την ασφαλή χρήση του εμβολίου της AstraZeneca άνω των 30 ετών θα ελαχιστοποιηθούν οι ενδοιασμοί για το εμβόλιο.

4/ Θα ενεργοποιηθεί εν τέλει η παράλληλη εμβολιαστική γραμμή, προκειμένου εμβόλια της Astra να δίνονται σε νεότερους πολίτες, ή θα ενσωματωθούν στην τρέχουσα εμβολιαστική αλυσίδα;

Πιστεύουμε πως μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΜΑ και του ΠΟΥ ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα καμφθεί οποιαδήποτε διστακτικότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μπροστά μας το άνοιγμα τριών μεγάλων ομάδων και αναλόγως με το πως θα κινηθούν οι ομάδες αυτές θα αξιολογήσουμε εάν χρειάζεται να προβούμε σε κάποια αλλαγή στο σχεδιασμό μας.

5/ Αν προχωρήσουμε κανονικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χρησιμοποιηθεί εν τέλει και για τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν;

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών παρουσιάζει εξαιρετικές δυσκολίες κυρίως λόγω των δυσκολιών που έχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στη διαχείριση τους. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει το πλεονέκτημα της μίας δόσης αλλά παραμένουν οι υπόλοιπες δυσκολίες όπως για παράδειγμα των πολλαπλών δόσεων από ένα φιαλίδιο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν είναι όπως τα εμβόλια της γρίπης που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε προγεμισμένες σύριγγες. Σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

6/ Έχουμε μια εικόνα για το πότε θα εμβολιαστούν πολίτες νεότερης ηλικίας; Πότε θα εμβολιαστούν οι 30άρηδες και οι 20άρηδες;

Σύμφωνα με το σχεδιασμό μας το άνοιγμα των ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες  υπολογίζεται εντός του καλοκαιριού. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η τήρηση των παραδόσεων από τις εταιρείες. Υπολογίζουμε ότι τον Μάϊο και Ιούνιο θα γίνουν περισσότεροι από 4εκ εμβολιασμοί και θα γίνει έτσι εφικτός ο στόχος.   

7/ Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα συνεχιστεί και του χρόνου; Κι αν ναι πότε πιστεύετε ότι θα ξεκινήσει;

Στην παρούσα φάση πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει μία απάντηση με απόλυτη σιγουριά σε αυτό δεδομένου ότι τώρα αξιολογούνται τα επιστημονικά δεδομένα από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές και από όσους εμβολιάστηκαν.

8/ Η κυβέρνηση σκέφτεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών για την περίοδο από το φθινόπωρο και μετά;

Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός το φθινόπωρο σε ουδέτερο χρόνο θα ξαναδούμε το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο κατά του κορονοϊού και οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τις οικογένειες μας και τους οικείους μας που παλεύει τόσο καιρό με αυτόν τον αόρατο εχθρό. Σταδιακά παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά συμμετοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ποσοστά εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού καθώς έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80% του ιατρικού προσωπικού και 60% του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Το σημαντικότερο λοιπόν είναι ότι έχουμε μία συνεχή αύξηση της συμμετοχής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA