Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων  για τη φονική  πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.  Στον ήδη μακρύ κατάλογο των εμπλεκόμενων προστέθηκε πρόσφατα  ο πρώην υψηλόβαθμός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ Χαράλαμπος  Συρογιάννης.  

Ο κ.Συρογιάννης που αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 από την Υπηρεσία, κατέστη  με διάταξη της εισαγγελίας Εφετών  κατηγορούμενος  στην υπόθεση όπως ζητούσαν συγγενείς θυμάτων.

Και συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας Εφετών  Ζωή Νικολάου έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει  μέσω του δικηγόρου τους Β. Καπερνάρου  δυο συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς των οποίων είχε απορριφθεί έγκλησή τους κατά των Αριστείδη Ανδρικόπουλου αντιστράτηγου ε.α. πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και Χαράλαμπου Συρογιάννη, πρώην υποδιοικητή εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων στην έγκληση , οι παραπάνω δια της συμπεριφορά τους «συνέβαλλαν αιτιωδώς  στο να χάσουν τη ζωή τους στις 23/7/2018 κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη περιοχή Μάτι Αττικής οι μητέρες τους». Με αφορμή δε τη μήνυση τους  διενεργήθηκε προανακριτική έρευνα αλλά με εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε κρίθηκε πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις «ώστε να δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εγκαλουμένων».

Στη συνέχεια, οι συγγενείς των θυμάτων  προσέφυγαν κατά της εν λόγω  εισαγγελικής διάταξης στην εισαγγελία Εφετών, η οποία και έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή τους.

Οι ευθύνες

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών με τη διάταξη που εξέδωσε ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του Χαράλαμπου Συρογιάννη, αναφέροντας μάλιστα πως η έκταση της ποινικής ευθύνης του εγκαλούμενου θα πρέπει «να διερευνηθεί στα πλαίσια της ήδη διενεργούμενης κύριας ανακρίσεως σε συνδυασμό με το σύνολο του εκεί συλλεγέντος και πληρέστερου αποδεικτικού υλικού».  

Αντίθετα, με την ίδια διάταξη απορρίφθηκε το σκέλος εκείνο της προσφυγής που αφορούσε στον Αριστείδη Ανδρικόπουλο διότι την ημέρα της πυρκαγιάς αλλά και την επόμενη βρίσκονταν σε νόμιμη άδεια.

Όσον αφορά όμως  τον Χαράλαμπο Συρογιάννη η εισαγγελέας Εφετών, αναφέρει στη διάταξη που εξέδωσε:

«Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα,  (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση  των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως  του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς  απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας.

Εξάλλου, τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών  υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA