Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ελληνικά χέρια κατέληξε για ακόμα μία φορά το βραβείο «Best Warrior» μετά από ψηφοφορία των πιλότων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα το βραβείο για τον καλύτερο πιλότο της συμμαχίας δόθηκε στον σμηναγό από την Κρήτη, Αναστάσιο Ανδρονικάκη, ο οποίος υπηρετεί στην 340 Μοίρα «Αλεπού».

«Είναι τιμή μας ότι μας επιλέγουν γι’ αυτόν τον τίτλο. Το μήνυμα αυτό, το οποίο περνάνε και οι σύμμαχοι μας, είναι ότι εμείς είμαστε εδώ, κάνουμε τη δουλειά μας, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Αναστάσιος Ανδρονικάκης.

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρίσκεται και το λεγόμενο ελληνικό «Top Gun», εκεί στο Σχολείο Όπλων Τακτικής, οι ιπτάμενοι μελετούν ατελείωτες ώρες και εκπαιδεύονται μαθαίνοντας όλα εκείνα τα «μυστικά» που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν.

Αυτή την εποχή το ελληνικό «Top Gun» «ζωντάνεψε» μετά από ένα χρόνο, αφού διεξάγεται η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021», στην οποία συμμετάσχει η «αφρόκρεμα» των πολεμικών αεροποριών συμμαχικών χωρών.

Μάλιστα ήδη σχεδιάζεται η άσκηση για τον επόμενο χρόνο, με τους αεροπόρους να περιμένουν πώς και πώς τα νέα αποκτήματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα γαλλικά Rafale, τα οποία αποτελούν «game changer» όπως τονίζουν επιτελείς της.

Στην επόμενη άσκηση «Ηνίοχος», τα πρώτα έξι Rafale θα έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ηνίοχος 2021

Η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ξεκίνησε τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η άσκηση την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση ΛΑΙΛΑΨ 21 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων ως ακολούθως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  • Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue.
  • Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target.
  • Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting.
  • Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset.
  • Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA