Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, διότι θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική.

Να σημειωθεί ότι αυτό το στέλεχος έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Ινδία, αφού κάθε μέρα η ασιατική χώρα καταγράφει πάνω από 2.000 νεκρούς. Να θυμίσουμε ότι σήμερα Δευτέρα στην Ινδία σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που άγγιξαν τις 352.991.

Ξεκίνησε η ιχνηλατηση των επαφών του δεύτερου κρούσματος 

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται από τους γιατρούς ιδιαίτερα μολυσματικό καθώς μεταδίδεται ταχύτατα μεταξύ των ανθρώπων. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 2 κρούσματα και έχουν κάνει τον ΕΟΔΥ να σημάνει συναγερμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του δεύτερου κρούσματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο στέλεχος επηρεάζει την πρωτεΐνη - ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια κατά του ιού.

Πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου εξαιτίας μεγάλων και πολυπληθών θρησκευτικών εκδηλώσεων, το άνοιγμα χώρων δημόσιων συναθροίσεων, αλλά και μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Άγνωστη ακόμα η ινδική μετάλλαξη 

Λίγα είναι τα γνωστά δεδομένα για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Ζώη, ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως είπε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ερωτηθείσα σχετικά για τη μετάλλαξη που έχει σημάνει συναγερμό, «είναι εξαιρετικά λίγα τα δεδομένα που έχουμε, γι αυτό είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πόσο μας ανησυχεί».

Όπως πρόσθεσε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει κατατάξει το συγκεκριμένο στέλεχος ως στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος και δεν είναι ακόμα στο ίδιο επίπεδο με το βρετανικό.

Η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού 

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λήψη 361 δειγμάτων κορονοϊού στην πόλη Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 220 εμπεριείχαν την μετάλλαξη. 

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα δείγματα της ινδικής μετάλλαξης σε 21 χώρες, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ενώ 103 κρούσματα στην Αγγλία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με την μετάλλαξη της Ινδίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA