Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να αποτέλεσε για εκείνον ένα «καταφύγιο» μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, η ασυλία που του παρείχε την ιδιότητα του ευρωβουλευτή αποδείχθηκε προσωρινή.

Έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου, ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) έξω από το σπίτι του, στις Βρυξέλλες, με ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε.

Είχε προηγηθεί η απόφαση (με μεγάλη πλειοψηφία) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του, λόγω της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζε να διαφύγει στη Νορβηγία.

Πλέον, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε ο Γιάννης Λαγός να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές όπου θα βρεθεί ξανά με... παλιούς γνώριμους από την ηγετική ομάδα της ΧΑ, οι οποίοι εκτίουν τις ποινές τους.

Δίπλα στον «αρχηγό»

Ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε ένας από τους ανθρώπους του στενού πυρήνα του «αρχηγού», Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο μοιράστηκε το ίδιο κελί στον Κορυδαλλό το 2013 όταν είχε ενεργοποιηθεί η παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Αποφυλάκιση και... επιστροφή στο κελί

Ο Λαγός αποφυλακίστηκε μαζί με τον Μιχαλολιάκο τον Μάρτιο του 2015 με την παρέλευση του ορίου (18 μήνες) προσωρινής κράτησης. Μετά την αποφυλάκισή του, ωστόσο, τον Ιούλιο του 2015, επέστρεψε στη φυλακή με διάταξη βουλεύματος για παραβίαση περιοριστικών όρων (κατ΄ οίκον περιορισμός, κ.ά).

Πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 καθώς και την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη ΧΑ, είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια «αποστασιοποίησης» του Γιάννη Λαγού από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το μεταξύ τους χάσμα «επικυρώθηκε» με την ίδρυση της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.), ενός ακροδεξιού κόμματος, από τον Γιάννη Λαγό. Να σημειωθεί ότι ο Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής, τον Μάιο του 2019 κι ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας

Ο Λαγός είχε επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά όχι μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και μέσα στην Ευρωβουλή. Σε ένα ντελίριο εθνικιστικού μίσους, τον Ιανουάριο του 2020 μέσα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε σκίσει ένα χάρτινο ομοίωμα τουρκικής σημαίας λέγοντας ότι είναι «αιματοβαμμένη» και φωνάζοντας «έξω οι Τούρκοι».

Τα τάγματα εφόδου

Ο Λαγός πρωταγωνίστησε τα χρόνια της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ πολύ πριν τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα εμφανιζόταν ως καθοδηγητής των ταγμάτων εφόδου σε Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA