Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Μόσιαλος, Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE, έκανε αρχικά αναφορά στις πιθανότητες παρενεργειών από το εμβόλιο της Astra Zeneca για τον κορονοϊό:

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η πιθανότητα για μια παρενέργεια, δηλαδή αυτή η ιδιάζουσα θρόμβωση, είναι μια στις 100.000. Επίσης, ξέρουμε ότι οι γιατροί μας ξέρουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις θρομβώσεις, με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης. Η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει τα στοιχεία στους πολίτες. Οι γιατροί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Εάν υπάρχουν ισχυροί πονοκέφαλοι ή πόνοι στην κοιλιά ή το στήθος, θα πρέπει να προσφύγει στις ιατρικές υπηρεσίες. Eγώ έχω κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και δεν είχα σημαντικές παρενέργειες, παρά μόνο έναν μικρό πόνο στο μπράτσο. Αναμένω να κάνω και τη δεύτερη δόση στις 19 Μαΐου και δεν έχω καμία αμφιβολία. Η πιθανότητα για θρομβώσεις είναι τόσο μικρή, που δεν πρέπει να μας απασχολεί έντονα.»

Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο ενδείκνυται για τις γυναίκες, απάντησε πως «δεν έχουμε βρει στατιστικά σημαντικές διαφορές, παρότι υπάρχουν περισσότερα περιστατικά στις γυναίκες. Όμως, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αν κολλήσουμε κορονοϊό, η πιθανότητα για αυτή την ιδιάζουσα θρόμβωση είναι δέκα φορές μεγαλύτερη.»

Σε σχέση με μια τρίτη, αναμνηστική δόση, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως μπορεί να χρειαστεί για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων που εξελίσσονται. «Γνωρίζουμε πως τα εμβόλια που έχουμε καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, εκτός της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικανικής. Η ινδική μετάλλαξη δεν είναι μια, αλλά 15. Τα ινστιτούτα και η εταιρεία ανακοίνωσαν πως το εμβόλιό τους αντιμετωπίζει το ινδικό στέλεχος. Η εταιρείες κατασκευάζουν νέα εμβόλια, ώστε να υπάρχει επάρκεια τον χειμώνα.»

Πότε θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες; «Οι αργοί ρυθμοί δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από την παροχή των εμβολίων βάσει της κεντρικής προμήθειας που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. όλα θα εξαρτηθούν από την προθυμία των συμπολιτών μας - και ειδικά των μεγαλύτερων- να εμβολιαστούν. Τις μάσκες θα τις βγάλουμε, όταν το ποσοστό εμβολιασθέντων υπερβεί το 70% του πληθυσμού, μαζί με ένα 7-10% των συμπολιτών μας, που θα έχουν φυσική ανοσία στον ιό», κατέληξε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA