Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στο Star, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στα ένδικα μέσα που δίνει ο νόμος στον καταδικασμένο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό που συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στις Βρυξέλλες μετά και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος,ώστε να καθυστερήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο ο Γιάννης Λαγός έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια του Βελγίου και ν’ αμφισβητήσει τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως. Εάν προβεί σε μία τέτοια κίνηση η έκδοσή του στη χώρα μας μπορεί ν’ αργήσει ακόμα και μήνες, εάν δεν το πράξει τότε άμεσα μέσα στις 15 επόμενες ημέρες θα είναι στη χώρα μας.

Επίσης εάν προσφύγει σε β’ βαθμό, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναστολή κράτησης, τότε ή θα αφεθεί ελεύθερος ή θα βρεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να ολοκληρωθούν τα στάδια της διαδικασίας.

Βέβαια την τελική απόφαση για την έκδοσή του θα πάρει ο Βέλγος δικαστής ο οποίος και θα αποφανθεί εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι έκδοσης του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Λαγός έχει προσλάβει πλειάδα δικηγόρων, για την υπεράσπισή του, με επικεφαλής της νομικής του ομάδας είναι τον 80χρονο Ιταλό Κάρλο Ταορμίνα  έχει υπάρξει μέλος τόσο του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Forza Italia» όσο και του «Κινήματος των 5 Αστέρων», είναι όμως ευρύτερα γνωστός για τους ανθρώπους που επέλεξε να υπερασπιστεί. 

Ο Ταορμίνα υπήρξε ο συνήγορος του Έριχ Πρίμπκεναζί εγκληματία πολέμου, που καταδικάστηκε σε ισόβια από την ιταλική δικαιοσύνη το 1998, για συμμετοχή και συντονισμό της σφαγής της 24ης Μαρτίου του 1944 στα Αρδεατικά Σπήλαια, λίγο έξω από τη Ρώμη. Εκεί με δική του εντολή, τα χιτλερικά στρατεύματα εκτέλεσαν 344 αμάχους σε αντίποινα για την επίθεση των Ιταλών ανταρτών σε Γερμανούς στρατιώτες στην ιταλική πρωτεύουσα. 

Καλύτερη τύχη είχε ο Ταορμίνα στην υπόθεση του αστυνομικού που σκότωσε τον διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις της Γένοβα το 2001. Ο αστυνομικός Μάριο Πλακανίκα που ευθύνεται για τον θάνατο του 23χρονου Τζουλιάνι, κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο καθώς θεωρήθηκε πως «ενήργησε υπό καθεστώς τρόμου» και αιτιολόγησε την πράξη του ως «αυτοάμυνα». 

Ο Κάρλο Ταορμίνα, έχει ακόμα υπερασπιστεί τους νεοφασίστες του Φράνκο Φρέντα, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια με βόμβες στην Πιάτσα Φοντάνα. 

Σε δήλωσή του σχετικά με την υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, ο Κάρλο Ταορμίνα δίνει το ιδεολογικό του στίγμα: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, υπάρχουν πολιτικές δίκες. Αυτές οι δίκες σύμφωνα με τη λογική των “πολιτικά ορθών” πλήττουν άνδρες και γυναίκες που έχουν μια χριστιανική οπτική για την κοινωνία. Αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, αν ήταν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων ή αν αποτελούταν από μαρξιστές, δεν θα ήταν σε δίκη σήμερα. Τα ανώτατα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πρέπει να ασχοληθούν με το ζήτημα , ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το έλλειμμα δικαιοσύνης».

Τι θα γίνει μετά την έκδοσή του; 

Από τη στιγμή που ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν Βέλγοι αστυνομικοί θα τον συνοδεύσουν μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και θα τον παραδώσουν στις ελληνικές Αρχές ή εάν αστυνομικοί της Ασφάλειας θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν τον ευρωβουλευτή από εκεί.

Με βάση τα ισχύοντα για τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης «εάν το πρόσωπο συγκατατίθεται στην παράδοσή του, η απόφαση παράδοσης πρέπει να ληφθεί εντός 10 ημερών».

Επίσης «ο καταζητούμενος πρέπει να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, σε ημερομηνία που συμφωνείται μεταξύ των ενδιαφερόμενων αρχών και το αργότερο 10 ημέρες αφότου εκδόθηκε η οριστική απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

Υπενθυμίζεται , ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη 9 μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA