Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό, με απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και κατάργηση του SMS στο 13033, αναμένεται να κάνει το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» η κατάργηση του SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και παραμένει ερωτηματικό εάν αυτό θα γίνει από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, μετά και την επαναλειτουργία της εστίασης, ή θα παραταθεί η χρήση του και για εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μέχρι τις 23:00 η κυκλοφορία μετά το άνοιγμα της εστίασης

Παράλληλα, από τις 3 Μαΐου, με το άνοιγμα της εστίασης, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα ξεκινά στις 23.00, με τα καταστήματα να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά για ντελίβερι και take away και πέραν του ωραρίου αυτού. Στο πώς θα γίνει το επερχόμενο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί η ΚΥΠ που θα περιγράφει πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Θα λειτουργήσουν αρχικά μόνο οι επιχειρήσεις με εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους πελάτες, και με ανάλογα του χώρου τραπεζοκαθίσματα. Θα πάμε έτσι για ένα διάστημα, να δούμε πώς συμπεριφέρονται και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο επιδημιολογικά. Ό,τι είναι σε καφέ, θα ανοίξει, και θα λειτουργήσει στους εξωτερικούς του χώρους. Εμείς θέλουμε τα υγειονομικού τύπου καταστήματα που χαρακτηρίζονται ως εστίασης, να λειτουργήσουν. Υπάρχουν κενά με τους κωδικούς δραστηριότητας, και σήμερα θα καταλήξουμε στο πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega.

Χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις

Χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου η εστίαση, όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Έκανε επίσης σαφές ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση» και εξήγησε, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ότι «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε, στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ, καθώς έχει προκύψει σύγχυση, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του SMS μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA