Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο φορτηγό πλοίο «Angelic Power» είχε επιβληθεί από ναυτικό δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου από το αγκυροβόλιο Γκουισάν μετά από οικονομικές διαφορές μεταξύ των διαχειριστριών εταιρειών.  Επί του πλοίου επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσά τους οκτώ Έλληνες ναυτικοί και ένας Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής. Για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών είχαν προβεί στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες προς τις κινεζικές Αρχές τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους. Μετά από πολύμηνες συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις των δύο υπουργείων, οι κινεζικές Αρχές έκαναν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα και ήδη ταξιδεύουν προς τη χώρα μας με πτήση της Air France οι έξι Έλληνες ναυτικοί και ο τεχνικός επιθεωρητής τού υπό ελληνική σημαία πλοίου «Angelic Power».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πρώτη στιγμή που απαγορεύτηκε από το δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο απόπλους του πλοίου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινήθηκαν συντονισμένα προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και να διασφαλιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των μελών του πληρώματος, που παρέμειναν στο πλοίο για περισσότερους από 15 μήνες. Με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την ευγενική συνδρομή του Ομίλου Αγγελικούση και του Ιδρύματος Ωνάση έχουν διασφαλιστεί οι άμεσες ανάγκες σε καύσιμα, τρόφιμα και πόσιμο νερό για τους δύο Έλληνες ναυτικούς που θα παραμείνουν στο πλοίο (πλοίαρχος και υποπλοίαρχος), καθώς και για τους 13 ναυτικούς υπηκόους Φιλιππίνων.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρόστιμα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, ενώ ο φάκελος της δικογραφίας έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα όσο και η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και το γενικό προξενείο στην Γκουανγκτσού, είχαν ενεργοποιηθεί από την αρχή προκειμένου να προσφέρουν όλη την απαραίτητη αρωγή τους στους ναυτικούς, ευρισκόμενες σε συνεχή επαφή με τις κινεζικές Αρχές. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται όσον αφορά τους απομείναντες Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: marinetraffic.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA