ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/04/2021 13:28

Μεγάλη Εβδομάδα: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» - Η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης

Τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη αναβιώνουν στη λειτουργία της Μεγάλη Πέμπτης στην Εκκλησία – Πότε ακούγεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»

Μεγάλη Εβδομάδα: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» - Η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης
Μεγάλη Εβδομάδα: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» - Η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης
Ανάγνωση:

Αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων, που συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν από τη Σταύρωση είναι η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης. Τα τέσσερα γεγονότα που περιγράφονται στα Ευαγγέλια και ακούγονται στη σημερινή θεία λειτουργία είναι:

  • ο Μυστικός Δείπνος, δηλ. ο δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, στον Ιερό Νιπτήρα,
  • το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη,
  • η Υπερφυή Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν από τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη,
  • η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεθσημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Η Ακολουθία των Παθών αρχίζει στις 17:30 και διαρκεί έως τις 22:00. Το εκκλησίασμα φέρνει λουλούδια στην εκκλησία που καταθέτει στον Εσταυρωμένο και τα οποία χρησιμοποιούν για τον στολισμό του Επιταφίου.

Παράλληλα, στα ελληνικά σπίτια, αλλά και σε πολλές χώρες, είναι έθιμο να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα, προκειμένου να τιμήσουν τη Σταύρωση του Ιησού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ