Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 24 Απριλίου θα εορτασθεί το Πάσχα το 2022 καθώς πρόκειται για κινητή εορτή και διαφέρει η ημερομηνία από χρόνο σε χρόνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία λαμβάνει υπόψη της στον υπολογισμό το παλαιό ημερολόγιο ώστε να συνεοερτάζουν όλοι οι ορθόδοξοι σε όλες τις χώρες την ίδια ημερομηνία το Πάσχα και να μην συμβαίνει ό,τι τα Χριστούγεννα π.χ. που εορτάζονται σε διαφορετική ημέρα, ανάλογα με το αν ακολυθείται το Ιουλιανό ή το Γρηγοριανό ημερολόγιο.        

 

16 ΑπριλίουΣάββατοΣάββατο του Λαζάρου
17 ΑπριλίουΚυριακήΚυριακή των Βαίων
18 ΑπριλίουΔευτέραΜεγάλη Δευτέρα
19 ΑπριλίουΤρίτηΜεγάλη Τρίτη
20 ΑπριλίουΤετάρτηΜεγάλη Τετάρτη
21 ΑπριλίουΠέμπτηΜεγάλη Πέμπτη
22 ΑπριλίουΠαρασκευήΜεγάλη Παρασκευή
23 ΑπριλίουΣάββατοΜεγάλο Σάββατο
24 ΑπριλίουΚυριακήΆγιο Πάσχα

Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία 

H Ορθόδοξη Εκκλησία υπολογίζει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Ιουλιανή ή Μετώνεια πανσέληνο (συμβαίνει 4 ή 5 ημέρες αργότερα από την πραγματική αστρονομική πανσέληνο) που ακολουθεί την πλασματική εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου (η πλασματική ισημερία συμβαίνει στις 3 Απριλίου του νέου ημερολογίου) και την οποία Μετώνεια πανσέληνο ονομάζει Νομικό Φάσκα, επειδή πιστεύει λανθασμένα πως το Εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται την ημέρα της πλασματικής αυτής πανσελήνου (κάτι που  δεν ισχύει, διότι οι Εβραίοι έχουν αναγνωρίσει το σφάλμα της Μετώνειας πανσελήνου) 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία λαμβάνει υπόψιν της το Νομικό Φάσκα, για να μην παραβιάζεται ο όρος της Συνόδου της Νίκαιας και συμβεί να υπάρξει συνεορτασμός Εβραϊκού Πάσχα και χριστιανικού, πράγμα που απαγορεύεται(αν και παραβιάζει πλέον τους άλλους όρους της συνόδου εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών της πανσελήνου και της εαρινής ισημερίας).

Έτσι το Ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με το νέο ημερολόγιο τουλάχιστον 14 ημέρες αργότερα από την πραγματική εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου (πάντοτε από τις 4 Απριλίου του νέου ημερολογίου και αργότερα, επειδή για τον εορτασμό λαμβάνεται υπόψη η πλασματική εαρινή ισημερία τις 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA