Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την άρση του lockdown – Πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Το Σάββατο 15 Μαΐου είναι η ημερομηνία – σταθμός για την άρση του lockdown, ενώ μέσα στον Μάιο μπαίνει στην τρίτη φάση και η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η κρίσιμη ημερομηνία για την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την άρση του lockdown είναι το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θα σημάνει την επιπλέον χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού εάν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει και φυσικά στην αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 23:00 το βράδυ.

Συγκεκριμένα μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να καταργηθούν τα SMS στο 13033, να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νόμο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο για διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση, καθώς και στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 23:00 που ισχύει σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η χώρα θα δεχθεί το 40% των τουριστών που δέχθηκε το 2019, ωστόσο σημαντικό για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να παραμείνει η χώρα στο «πράσινο», δηλαδή με χαμηλό τον δείκτη θετικότητας.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία

Σταδιακά μέχρι και το Σάββατο 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν κι άλλοι τομείς  με πρώτο απ' όλα τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στις φυσικές αίθουσες.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου μαζί με τους μαθητές των Λυκείων που είχαν επιστρέψει στα σχολεία τους και πριν από το Πάσχα, ξανακάθονται στα θρανία και των Γυμνασίων και των Δημοτικών, με υποχρεωτικά self test, για μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Τα self test προσφέρονται δωρεάν από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Ξεκινά η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία»

Από τη Δευτέρα του Πάσχα άρχισαν και πάλι οι εμβολιασμοί συνεχίζοντας το χτίσιμο της ασπίδας κατά του κορονοϊού. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και οι παραγωγικές ηλικίες από 30 ως και 49. Ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πολίτες 30-39 όπως κι εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα 40-44 έχουν αρχίσει το εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα της AstraZeneca, ενώ εκείνοι από 45 ως και 49 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44. Παράλληλα συνεχίζεται ο εμβολιασμός για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης. 

Oι εμβολιαστικές γραμμές αυξάνονται ενώ από τις 5 Μαΐου προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στα ήδη υπάρχοντα που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα έως τα μεσάνυχτα.

Μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 3.115.339 εμβολιασμοί, ενώ ενδεικτικό είναι  μέσα σε δύο ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας συμπολίτες μας ηλικίας 45-49 ετών έκλεισαν περισσότερα από 170.00 ραντεβού.

Αυξημένες παραλαβές εμβολίων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα αναμένει 2.150.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/Biontech τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούλιο. Από το εμβόλιο της Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Οι παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca εκτιμώνται σε 500.000 κάθε μήνα. Τέλος όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εκτιμάται ότι προς το παρόν έχουν παραδοθεί 33.600 δόσεις και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν παραδοθεί 1.350.000 δόσεις.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #Εστίαση #Lockdown #sms 13033 #Μετακίνηση εκτός νομού #Σχολεία #τουρισμός