Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη διάθεση εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση, είναι από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου τα self test για τον κορονοϊό, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τα self test θα διατίθενται μέχρι και το Σάββατο 8 Μαΐου από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση. Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10 Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η προμήθεια του self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Πώς γίνεται το self test: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Στο επίσημο βίντεο η γιατρός του ΕΟΔΥ, Αικατερίνη Στάρκα δείχνει τον τρόπο που γίνεται βήμα-βήμα το self test. Όπως επισημαίνει οι ενήλικοι μπορούν να διενεργήσουν μόνοι τους το τεστ ή με βοήθεια εφόσον τη χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Οδηγίες προς τους Πολίτες

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορονοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Πού πετάμε τα self-test μετά τη χρήση τους - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΗΓενική Γραμματεία Διαχείρισης αποβλήτων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για το πού θα πετάμε τα self-test τα οποία θα χρησιμοποιούμε ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες όταν το τεστ θα είναι αρνητικό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα και να το πετάξουμε στον κάδο απορριμάτων.

Σε περίπτωση όμως που το τεστ βγει θετικό τότε η διαδικασία θα είναι κάπως διαφορετική. Ο ασθενής θα πρέπει να το πετάξει σε ειδική σακούλα μαζί με τα άλλα προσωπικά του αναλώσιμα και στη συνέχεια να το βάλει μέσα σε δεύτερη σακούλα. Η σακούλα θα πρέπει να μην έχει γεμίσει πολύ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ανοίξει. 

Σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία θα πρέπει να πετάξει τις σακούλες σε πράσινο ή γκρι κάδο και σε καμία περίπτωση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA