Μενού
  • Α-
  • Α+

Το self testing μπήκε στις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών όταν άνοιξαν τα Λύκεια, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού και θεωρείται από τα σημαντικότερα «όπλα» στη μάχη κατά της πανδημίας. Ήδη από σήμερα, τα self test θα είναι και πάλι στα φαρμακεία, ώστε να τα προμηθευτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα 10 Μαΐου αλλά και των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης που επαναλειτουργούν.

Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10 Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η προμήθεια του self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Πώς γίνεται το self test: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Στο επίσημο βίντεο η γιατρός του ΕΟΔΥ, Αικατερίνη Στάρκα δείχνει τον τρόπο που γίνεται βήμα-βήμα το self test. Όπως επισημαίνει οι ενήλικοι μπορούν να διενεργήσουν μόνοι τους το τεστ ή με βοήθεια εφόσον τη χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Οδηγίες προς τους Πολίτες

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορονοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Πού πετάμε τα self-test μετά τη χρήση τους - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΗΓενική Γραμματεία Διαχείρισης αποβλήτων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για το πού θα πετάμε τα self-test τα οποία θα χρησιμοποιούμε ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες όταν το τεστ θα είναι αρνητικό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα και να το πετάξουμε στον κάδο απορριμάτων.

Σε περίπτωση όμως που το τεστ βγει θετικό τότε η διαδικασία θα είναι κάπως διαφορετική. Ο ασθενής θα πρέπει να το πετάξει σε ειδική σακούλα μαζί με τα άλλα προσωπικά του αναλώσιμα και στη συνέχεια να το βάλει μέσα σε δεύτερη σακούλα. Η σακούλα θα πρέπει να μην έχει γεμίσει πολύ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ανοίξει. 

Σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία θα πρέπει να πετάξει τις σακούλες σε πράσινο ή γκρι κάδο και σε καμία περίπτωση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA