Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, μίλησε στην εκπομπή Tlive για τους τρόπους αντιμετώπισης των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 εβδομάδες.  «10 έως 25% έχουν κάποιο σύμπτωμα. Από ελαφρύ πόνο, πρήξιμο ή κοκκίνισμα μέχρι λίγο πυρετό, κακουχίες κ.ά», είπε αναφορικά με τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος μετά τον εμβολιασμό του.

«Μίνι» λοίμωξη

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το εμβόλιο κάνει μια «μίνι» λοίμωξη αλλά «δεν πρέπει να ανησυχούμε», καθώς «αναμένουμε ορισμένα συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους». Ωστόσο, ο Γ. Χρούσος ξεκαθάρισε ότι «εάν τα πράγματα είναι υπερβολικά, αν νομίζουμε ότι κάτι άλλο συμβαίνει, πέραν των παρενεργειών του εμβολίου, τότε θα πάμε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο».

Στο ερώτημα πώς θα καταλάβουμε εάν οι παρενέργειες είναι ανησυχητικές, ο καθηγητής έδωσε ένα παράδειγμα: «Εάν κάποιος έχει 39 πυρετό αλλά αισθάνεται καλά, τότε μπορεί να παραμείνει σπίτι. Εάν όμως ανέβει ο πυρετός, πάει 40 και έχει και ρίγη, τότε πρέπει να πάει αμέσως στον γιατρό». Δείτε τον Γ. Χρούσο στο παρακάτω βίντεο να μιλά για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολιασμών, πόσο μπορεί να διαρκέσουν, πόσο συχνές είναι, πώς τις αντιμετωπίζουμε και πώς «χτυπά» η νόσος αφού εμβολιαστούμε: Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες είχε αναφερθεί στο ζήτημα των παρενεργειών του εμβολίου και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.  

Pfizer και AstraZeneca: Αυτά είναι τα πιθανά συμπτώματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι για το εμβόλιο της Pfizer το 85% με 90% δεν αισθάνθηκε απολύτως τίποτα. Όπως ανέφερε, κάποιοι αισθάνθηκαν έναν πονοκέφαλο ελαφρύ ο οποίος διήρκεσε για δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα έως 37.5Όσο για το εμβόλιο από την AstraΖeneca, είπε ότι σημειώθηκαν πυρετοί μέχρι 39 για δύο 24ωρα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, παρά μόνο κάποιες μυαλγίες στο σώμα. «Είναι θέμα οργανισμού», ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως σε όλα τα εμβόλια υπάρχει τοπικός πόνος για 10 ημέρες στο σημείο όπου έγινε ο εμβολιασμός.

«Μετά όμως, από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε η κυρία Παγώνη, επαναλαμβάνοντας πως το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία. «Όλοι συνειδητοποίησαν πλέον ότι για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, πρέπει να εμβολιαστούμε γιατί αυτό είναι το πρώτο όπλο που έχουμε και μετά είναι οι θεραπείες και τα φάρμακα», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA