Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις πρόσφατες δηλώσεις του κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε ότι μέχρι και εκείνη τη στιγμή που μιλούσε είχαν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί.

Στη συνέχεια σημείωσε πως ημέρα μάλλον θα κλείσει συνολικά με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς. Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3288000 εμβολιασμοί συνολικά. Η συνολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Ελλάδας απέναντι στον κορονοϊό βρίσκεται στο 21,5%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης και το άνοιγμα μιας καινούργιας φόρμας για συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Τέλος, σημείωσε πως μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένονται να έχουν γίνει πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και από αυτούς σχεδόν τα 2 εκατομμύρια θα είναι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοιου.

Συστήνεται για όλους άνω των 18 το μονοδοσιακό της Johnson & Johnson

Aκόμη ένα εμβόλιο προστίθεται σήμερα στη φαρέτρα για την μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εκτός από το ότι είναι πρακτικό - καθώς διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης - είναι, παράλληλα, αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο, ενώ φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Σημειώνεται πως η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες. Μετά τις 49 ημέρες, μάλιστα, προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο. Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια, άλλωστε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA