Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ρεπορτάζ των «New York Times» υπογραμμίζει τις υγειονομικές συνθήκες υπό τις οποίες ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει τα σύνορα και για μη Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της είναι γεμάτα και τα 3/4 των Ελλήνων δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο»: Το νέο στοίχημα της Ελλάδας», τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Η Ελλάδα έχει ανοίξει εκ νέου σε πολλούς ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας τους περισσότερους Ευρωπαίους γείτονές της στην επανεκκίνηση του τουρισμού, ακόμη και όταν τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν γεμάτα και περισσότερα από τα 3/4 των Ελλήνων δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την ελληνική οικονομία (ο τομέας αντιπροσωπεύει το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερο από το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος), οι ηγέτες της χώρας είναι πρόθυμοι να ξεδιπλώσουν το χαλί καλωσορίσματος.

Παρόλο που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στον μακρύ κατάλογο χωρών με την ονομασία «Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε», οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι - με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πρωτόκολλα δοκιμών, παράλληλα με τον καιρό - ο τουρισμός στη χώρα θα είναι ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους.

Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι επισκέπτες που φθάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και άλλες χώρες μπορούν να μπαίνουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχουν απόδειξη εμβολιασμού για τον κορονοϊό ή αρνητικό τεστ PCR μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Οι επισκέπτες που φθάνουν μπορούν επίσης να υποβληθούν σε τυχαία, υποχρεωτικά δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο. Όποιος έχει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα σε ελληνικό ξενοδοχείο μαζί με τους συνταξιδιώτες του για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Οι νέοι όροι εισόδου εφαρμόστηκαν στους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες χώρες από τις 19 Απριλίου, ενώ αναμένεται να επεκταθούν σε όλους τους επισκέπτες στις 14 Μαΐου.

Όποιος έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει πολλούς τρόπους να φτάσει στην Αθήνα. Στις 28 Μαΐου, η Delta Air Lines συνεχίζει την απευθείας καθημερινή εξυπηρέτηση μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου John F.Kennedy της Νέας Υόρκης και της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι American Airlines, United και Emirates θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της στις αρχές Ιουνίου, προσφέροντας απευθείας εξυπηρέτηση από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. Απευθείας πτήσεις προς Αθήνα από Σικάγο, Ουάσιγκτον, Ατλάντα και Φιλαδέλφεια θα είναι διαθέσιμες για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο.

Τα μέτρα που θα ισχύουν

Ενώ οι περιορισμοί της Ελλάδας πρόκειται να αρθούν μέχρι τη στιγμή που η χώρα θα ανοίξει πλήρως στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, οι επισκέπτες θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας. Οι πίνακες θα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση στα εστιατόρια, οι ξαπλώστρες θα είναι μακρύτερα στην παραλία, οι μάσκες μπορεί να είναι υποχρεωτικές σε ορισμένους δρόμους της πόλη, το απολυμαντικό χεριών θα προσφέρεται σε αφθονία.

Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Ακρόπολη στην Αθήνα, έχουν ήδη ανοίξει εκ νέου στο κοινό, με μάσκες να απαιτούνται από όλους τους επισκέπτες. Τα μουσεία θα ξανανοίξουν στις 15 Μαΐου με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που εξακολουθούν να καθορίζονται, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού. Τα ξενοδοχεία υπόκεινται επίσης σε πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εβδομαδιαίων ταχέων δοκιμών του προσωπικού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περιοχές κοινής χρήσης. 

Η πτώση του περασμένου έτους στους αριθμούς του τουρισμού έπληξε τη χώρα σκληρά: η εθνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8.2% το 2020, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που επλήγησαν χειρότερα στην Ευρώπη. Ο τουριστικός τομέας πήρε το κύριο βάρος του χτυπήματος: το 2020, τα έσοδα της Ελλάδας από τον ξένο τουρισμό μειώθηκαν στο 1/4 των περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος», καταλήγει το δημοσίευμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA