Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 5 Μαΐου 2010, εν μέσω μαζικού συλλαλητηρίου ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η 32χρονη εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης χάνουν τη ζωή τους, όταν το κτήριο της Marfin επί της οδού Σταδίου τυλίγεται στις φλόγες. Μία από τις βόμβες μολότοφ πέφτει στο υποκατάστημα, ενώ ακολουθεί και δεύτερη, με τους περίπου 25 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο να τρέχουν έξω για να σωθούν.

Η Μαρία Καραγιάννη, η υπάλληλος της Marfin που φαίνεται σε όλα τα πλάνα να εκλιπαρεί απεγνωσμένη για βοήθεια από το μπαλκόνι της τράπεζας βρέθηκε σήμερα στον τόπο της τραγωδίας, και μίλησε για τις τραγικές στιγμές που έζησε η ίδια και οι συνάδελφοί της. «Ήμουν τυχερή γιατί ανέβηκα πάνω και στάθηκα στο φαρδύ μπαλκόνι και δεν πέθανα όπως η Παρασκευή, που δεν είχε χώρο πίσω της για να απομονώσει την πόρτα και να αναπνεύσει. Όλη αυτή η ώρα με τους καπνούς που μας έλουζαν ήταν εφιαλτική. Εύχομαι κανένας άνθρωπος να μην ζήσει τέτοιες στιγμές. Αλλά το χειρότερο είναι ότι έγινε άδικα. Τρεις ψυχές έφυγαν άδικα. Και ένα αγέννητο μωρό. Τρία σπίτια έκλεισαν» δήλωσε η κ. Καραγιάννη. 

«Το χειρότερο από όλα είναι που ακούγαμε τις φωνές των παιδιών στο ισόγειο τους συναδέλφους μας, παρακαλούσαν τους δράστες να μην ρίξουν τη φωτιά. 'Είμαστε άνθρωποι μέσα, μην το ρίχνεις'. Ποιος υπολόγισε... Μόνο άνθρωποι δεν είναι αυτοί, τέρατα είναι» αναφέρει, και συγκλονίζει με τη μαρτυρία της.  Για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες δεν ήξερε αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. «Δεν περιγράφονται αυτές οι στιγμές. Μας έκαναν άλλους ανθρώπους διαφορετικούς ανθρώπους. Ζήσαμε τον απόλυτο τρόμο, την απόλυτη αγωνία. Την επιθανάτιο αγωνία. Αν σε λίγη ώρα θα είμαστε ζωντανοί». 

Άνοιξε και πάλι η υπόθεση της Marfin 

Σημειώνεται πως για την επίθεση είχε κατηγορηθεί σε πρώτη φάση ένα άτομο - το οποίο αθωώθηκε, στη συνέχεια, ομόφωνα - ενώ πρόσφατα η υπόθεση άνοιξε ξανά με την αναψηλάφηση νέων στοιχείων και τις αρχές να βρίσκονται πλέον κοντά στον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη 7-8 ατόμων. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, για 3 άνδρες και 1 γυναίκα η ΕΛΑΣ φαίνεται να αναγνωρίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. 

Να σημειώσουμε ότι η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης Marfin ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο όταν κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δημιουργήθηκε ομάδα αστυνομικών που ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα να μελετήσει ξανά κάθε διαθέσιμο στοιχείο.

Από την επεξεργασία του ήδη υφιστάμενου ή νέου υλικού φέρεται να προέκυψε σειρά στοιχείων που –κατά πληροφορίες- αφορά δύο ή τρεις υπόπτους. Υπενθυμίζεται πως στο σημείο έχει τοποθετηθεί, εδώ και ένα χρόνο, τιμητική πλάκα προς τιμήν των θυμάτων τυφλού μίσους, η οποία, μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, είχε βεβηλωθεί από αγνώστους, οι οποίοι αφαίρεσαν τη σφραγίδα με το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA