Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού καθώς εχτές σημειώθηκε νέο ρεκόρ με πάνω από 108.000 εμβολιασμούς σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου το οποίο περίμενε να έρθει η σειρά για το ραντεβού του.

Είναι αλήθεια πως η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε την κανονικότητα στην καθημερινότητα, ωστόσο με σύμμαχο και το εμβόλιο, σταδιακά ανοίγουν και πάλι μεταξύ άλλων παραλίες, σχολεία, δικαστήρια, φροντιστήρια ενώ ο μεγάλος στόχος είναι στις 15 Μαΐου να επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού και βέβαια η χώρα να μπορεί να δεχθεί με ασφάλεια τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα Πέμπτη αναμένεται οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, καθώς έχουν κλείσει αρκετά ραντεβού σε όλη την επικράτεια.

Προγραμματισμένα 100.000 ραντεβού την Τετάρτη

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Βασίλης Κικίλιας επέστησε την προσοχή για το επόμενο διάστημα ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε 24 ώρες αλλά και πως επίσης σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, με 1.500 - εν πλήρη λειτουργία - εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τους 5 εκατ. εμβολιασμούς

«Μέσα στον μήνα Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως: «Το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα κορυφωθεί τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, με τις ελεύσεις εμβολίων, οδεύουμε στον μεγάλο στόχο. Να μπορούν όλοι οι ενήλικες ως τότε να βρουν εμβόλιο και να εμβολιαστούν. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα δώρο της επιστήμης απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία».

Παράλληλα, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά, ενώ τόνισε, επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

Συστήνεται για όλους άνω των 18 το μονοδοσιακό της Johnson & Johnson

Ακόμη ένα εμβόλιο προστέθηκε εχτές στη φαρέτρα για την μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εκτός από το ότι είναι πρακτικό - καθώς διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης - είναι, παράλληλα, αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο, ενώ φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Σημειώνεται πως η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες. Μετά τις 49 ημέρες, μάλιστα, προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο. Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια, άλλωστε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Αρκουμανέας: Έως και 20 φορές λιγότερες οι πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά κάποιος εμβολιασμένος

«Όταν εμβολιαστεί κάποιος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά μειώνεται μέχρι και 20 φορές», τόνισε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος επισήμανε παράλληλα ότι παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα.

«Είναι η τέταρτη εβδομάδα που καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και δεύτερη που καταγράφεται μείωση των συνολικών θανάτων» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Αρκουμανέας, σημειώνοντας ότι οι δείκτες αυτοί πρέπει να συγκρίνονται ανά εβδομάδα.

Η μεγάλη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς από τους νέους, δεν είχε ανάλογη αντιστοιχία και στις ηλικίες άνω των 60. «Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν στοχευμένες ενέργειες ώστε να δείξουν την ίδια διάθεση και οι άνω των 60. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες αυτές είναι το 90% των θανάτων και το 75% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας» τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA