Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κορονοϊός άλλαξε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Χάσαμε ελευθερίες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αυτονόητες, αποκτήσαμε καινούριες συνήθειες κλεισμένοι στο σπίτι για μήνες, είδαμε πολλές ταινίες και σειρές, φοβηθήκαμε και νιώσαμε μόνοι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κορονοϊός άλλαξε μέχρι και την τηλεοπτική πραγματικότητα και κυρίως τα τηλεοπτικά «παράθυρα».

Ενώ μέχρι πρότινος είχαμε... βαρεθεί να βλέπουμε στα τηλε-παράθυρα πολιτικούς, μία καινούρια «φυλή» εμφανίστηκε δειλά-δειλά μέχρι που επικράτησε. Οι λοιμωξιολόγοι και οι γιατροί που ανέλαβαν, από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, να ενημερώνουν τον κόσμο για κάτι τόσο πρωτόγνωρο. Στην αρχή, ήταν μία πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης για κάτι που ζούσαμε πρώτη φορά και ο κόσμος υποδέχθηκε ζεστά τους ειδικούς.

Έναν χρόνο και δύο μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να ξυπνάμε -με λιγότερη ίσως ζέση- με τη φωνή γιατρών και λοιμωξιολόγων που καθημερινά δίνουν την εικόνα της πανδημίας, ενημερώνουν για τα επόμενα βήματα στην άρση των μέτρων και για την πορεία των εμβολιασμών. Στο διάστημα αυτό, πέρασε -και ακόμα περνά- πλήθος ειδικών από τις οθόνες μας, ο καθένας από τους οποίους, με το δικό του ύφος, αφήνει το δικό του στίγμα.

Το Reader.gr παρουσιάζει τους ειδικούς που κέρδισαν με το σπαθί τους, μια θέση στο πάνθεον των τηλεοπτικών πάνελ.

Νίκος Σύψας

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, ήταν από τους πρώτους που έκαναν την εμφάνισή τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο κορονοϊός ακόμα δεν είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα, από νωρίς το πρωί έδινε το παρών στις εκπομπές. Από τους «αυστηρούς» των ειδικών, δεν μας χάριζε πολλά χαμόγελα, αλλά το κέρδισε η γάτα του, που πήδηξε στο γραφείο του και πέρασε από μπροστά του ενώ ο καθηγητής ήταν στον αέρα του ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του για τη... δημοφιλία του και την αυστηρότητά του: «Δεν νιώθω καλά που με γνωρίζει ο κόσμος. Προτιμούσα την εποχή που δε με γνώριζε κανένας. Ήδη νιώθω πολύ άβολα που βγαίνω έξω και με γνωρίζουν. Η σύζυγος και τα παιδιά μου με παροτρύνουν να μη βγαίνω πολύ στην τηλεόραση και να μην είμαι πολύ αυστηρός» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σύψας.

Αλκιβιάδης Βατοπουλος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, λόγω και του παρουσιαστικού του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος έμοιαζε κάποιος πιο... μαλακός. Θύμιζε τον παππού που προσπαθούσε, χτυπώντας μας στοργικά στην πλάτη, να μας πείσει να τηρήσουμε τα μέτρα για τον κορονοϊό. Για αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα έδινε το παρών στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά τον τελευταίο καιρό... κρατάει τις αποστάσεις και έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του.

Μανώλης Δερμιτζάκης

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης,  Μανώλης Δερμιτζάκης, ίσως και επειδή δεν είναι μέλος της Επιτροπής, ήταν συνήθως υπέρ μίας πιο «ελεύθερης» προσέγγισης και μίλησε υπέρ του ανοίγματος όταν άλλοι συνάδελφοί του επέμεναν σε αυστηρότερα μέτρα. Διαφώνησε με τον Γκίκα Μαγιορκίνη για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη τον περασμένο Αύγουστο αλλά και με τον Γιώργο Παυλάκη για τη σταδιακή άρση του lockdown στα τέλη του Μαρτίου. Τον Αύγουστο του 2020 παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι.

Χαράλαμπος Γώγος

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής, ήταν από τους πρώτους που «μπήκαν στα σπίτια μας» τον περασμένο Μάρτιο. Προσιτός, επικοινωνιακός αλλά και αυστηρός όταν χρειαζόταν, όπως τα περασμένα Χριστούγεννα, που επέμενε για ρεβεγιόν στο σπίτι χωρίς την παρουσία άλλων, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα 9 άτομα που είχε προταθεί ως όριο. Εσχάτως, απασχόλησε το... Twitter και την επικαιρότητα, όταν ο φωτογραφικός φακός τον «τσάκωσε» χωρίς μάσκα στην Πάτρα αλλά ο κ. Γώγος έδωσε μετά τις εξηγήσεις του.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής χημικών μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, υπήρξαν φορές που οι προβλέψεις του για την εξέλιξη της πανδημίας έμοιαζαν δραματικές. Τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν τα καθημερινά κρούσματα ήταν περίπου στα 200, προειδοποιούσε για τετραψήφιο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων τον Δεκέμβριο. Αν και έμοιαζε υπερβολικός, επιβεβαιώθηκε. Μοιράστηκε με τον κόσμο την περιπέτεια του πατέρα του με τον κορονοϊό, που ήταν μάλιστα αρκετά σοβαρή, ενώ έμεινε και η στιγμή που η κορούλα του εμφανίστηκε στον αέρα του Mega για λίγα δευτερόλεπτα καθώς όταν κατάλαβε ότι ο μπαμπάς της μιλούσε σε κάποια εκπομπή «κρύφτηκε» κάτω από το γραφείο του!

Δείτε στο 02:32: 

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Το πρώτο -και μόνο μέχρι στιγμής- μέλος της επιτροπής των ειδικών, που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, βρέθηκε θετικός τον Ιανουάριο. Γιατρός και ο ίδιος δήλωσε ότι ως υγειονομικός περίμενε ότι μπορεί να νοσούσε, εξομολογήθηκε ότι φοβήθηκε όταν έμαθε ότι ήταν θετικός. «Ξέρω ότι είναι απρόβλεπτη νόσος. Εγώ έχω υπέρταση απο τα παραπανήσια κιλά μου που συντηρεί η λαιμαργία μου» είχε πει τότε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι αποποιείται της ασυλίας και των προνομίων που του προσφέρει η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για το ακαταδίωκτο των μελών τριών επιστημονικών επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν και κυβερνητικά στελέχη. «Ως πρόεδρος του Π.Ι.Σ. αποποιούμαι των προνομίων μέχρι και καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας» είχε ξεκαθαρίσει.

Ματίνα Παγώνη

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της πανδημίας, στις τηλεοπτικές επάλξεις από την πρώτη στιγμή ως πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Αρκετά αυστηρή ως προς τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, μας έκοψε τα φτερά τα περασμένα Χριστούγεννα και αρκετές άλλες φορές, καθώς από πρώτο χέρι έζησε τον καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, ξεχωρίζει για την πληθωρική προσωπικότητά της αλλά και το χιούμορ της, το οποίο έδειξε όταν ο Τάκης Ζαχαράτος τη μιμήθηκε και εκείνη τον συνάντησε και του έδωσε οδηγίες για να το κάνει καλύτερα! 

https://www.instagram.com/p/CKJdMImjMxz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Εσχάτως, έκλεψε την παράσταση με την εμφάνισή της στην ΕΡΤ ανήμερα του Πάσχα, φορώντας ένα μπλε ηλεκτρίκ κοστούμι και αντίστοιχα γυαλιά ηλίου ενώ «την είπε» στο Ρένο Χαραλαμπίδη για το μουστάκι του!

Γιώργος Παυλάκης

Ο Γιώργος Παυλάκης έκανε κάποιες λίγες εμφανίσεις στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «καθιερώθηκε» ως τηλεοπτική παρουσία κατά το δεύτερο κύμα. Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ ήταν από την αρχή υπέρμαχος των σκληρών lockdown και τον Απρίλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της κυβέρνησης για μερική άρση των μέτρων, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος» έλεγε τότε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Mega. Την ίδια περίοδο, στα τέλη του Μαρτίου, και με αφορμή το ίδιο θέμα, είχε διαφωνήσει δημόσια με τον Μανώλη Δερμιτζάκη. Σε αναρτήσεις τους στα social media, οι δύο ειδικοί εξηγούσαν τη -διαφορετική- θέση τους για τη μερική άρση του lockdown, με τον διάλογό τους να καταλήγει κάπως έτσι: 

Γ. Παυλάκης: «Το 'καψες!»

Μ. Δερμιτζάκης: «Δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζεται με ευχολόγια».

Νίκος Τζανάκης

Μπήκε στις ζωές μας επίσης με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Τον Μάρτιο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, άσκησε κριτική για λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας, τασσόμενος υπέρ του ανοίγματος των μετακινήσεων και μίλησε για «μέτρα αντίθετα με την κοινή λογική, όπως τα ωράρια των καταστημάτων διότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση του κόσμου σε κάποια σημεία».

Οι κκ Τζανάκης και Παυλάκης εμφανίστηκαν στις οθόνες μας ενώ υπήρχε ήδη μεγάλη κούραση από τα συνεχή lockdown και προσπάθησαν να μεταφέρουν το μήνυμά τους λαμβάνοντας υπόψιν τις κοινωνικές συνθήκες.

Μίνα Γκάγκα

Η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία» υπήρξε απόλυτη στην τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό και προκαλούσε όποιον δεν πιστεύει να κάνει μια βόλτα από τα νοσοκομεία για να πειστεί για τη σφοδρότητα του κορονοϊού. Δεν έχει καθημερινή παρουσία στην τηλεόραση αλλά συχνά μιλά για τις συνθήκες στα νοσοκομεία. 

Όταν η Αναστασία Κοτανίδου παραδέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, λάθος χειρισμούς στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την αντίθεσή της με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Επιτροπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».

Αθηνά Λινού

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξέφρασε πρώτη τις αντιρρήσεις της για τον εμβολιασμό των γυναικών σε παραγωγική ηλικία με το σκεύασμα της AstraZeneca, προτρέποντάς τις να εμβολιαστούν με κάποιο mRNA εμβόλιο. Τον Νοέμβριο του 2020 είχε προκαλέσει αίσθηση όταν μιλώντας στην ΕΡΤ για τη Θεία Κοινωνία είχε πει: «Βεβαίως και μεταλαμβάνω- Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με την κατάποση».

https://twitter.com/Timelinegr_/status/1327703451518857216?ref_src=twsrc^tfw

Νίκος Θωμαϊδης

Καθιερώθηκε στις οθόνες μας από τον Οκτώβριο και ήταν αυτός που μας έμαθε «άγνωστες λέξεις»! Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν αυτός που μας έμαθε ότι ο κορονοϊός ανιχνεύεται στα λύματα και οι μετρήσεις που μετέφερε, προετοίμαζαν για τα επερχόμενα κρούσματα και τα νέα μέτρα που ίσως χρειάζονταν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA