Μενού
  • Α-
  • Α+

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα και ήδη αγγίζουν το 10% εκείνοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι νέοι είναι εκείνοι που δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση ώστε να εμβολιαστούν κάτι που επαληθεύεται από τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί.

Την Τετάρτη οι εμβολιασμοί έσπασαν κάθε ρεκόρ καθώς έφτασαν τους 111.000 και η διαδικασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα άνοιξαν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμών των ηλικιών 30 με 49 ετών με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί από τις συγκεκριμένες ηλικίες να είναι περίπου 545.000. Την ίδια στιγμή πάνω από 99.000 της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση, ένας αριθμός που θα αυξάνεται όλο και περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο η διάθεση που δείχνουν οι 30-49 δεν παρατηρείται και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως στους 65άρηδες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα 65-69 της οποίας οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες, μόλις το 40% έχει λάβει έστω και την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του OPEN από τις ηλικίες των 60 και άνω η μεγαλύτερη ανταπόκριση εμφανίζεται στους 75-79 καθώς όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού φτάνουν στο 80%. Αισιόδοξες είναι ωστόσο οι προβλέψεις καθώς μέχρι τα τέλη Μαΐου είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 70% των 60 και άνω.

Την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν λάβει: 

  • 60-64 53%
  • 65-69 40%
  • 70-74 58%
  • 75-79 73%
  • 80-84 63%
  • 85+ 63%

Διαθέσιμα τα εμβόλια όλων των εταιρειών πριν το τέλος Μαΐου

Όπως ανέφερε σήμερα ο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν το τέλος Μαΐου, θα έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τα εμβόλια όλων των εταιρειών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για τους 30-44 και για άλλες ηλιακές ομάδες, τονίζοντας ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες. «Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και άλλων ηλικιακών ομάδων και θα πάρουν ραντεβού να εμβολιαστούν. Και για τους 30-44 και για άλλες ηλιακές ομάδες», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι οι νέοι που εμβολιάζονται μαζικά έστειλαν «ισχυρό μήνυμα».

Αναφορικά με το «χτίσιμο» του τοίχους ανοσίας ο κ. Κικίλιας ανέφερε. «Αν υπολογίσει κάποιος τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει και οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό άμυνας, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει το τοίχος ανοσίας. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό 60-70%». Τέλος δήλωσε ότι θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών.

Πότε θα μπουν οι ιδιωτικές δομές στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Αναρτήθηκαν χθες, Τετάρτη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr οι προδιαγραφές, όσον αφορά στη στελέχωση και τον εξοπλισμό, που απαιτούνται για ένταξη ιδιωτικών φορέων στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δομές που προτίθενται να συμμετάσχουν. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι προδιαγραφές είναι «βατές», με τις περισσότερες ιδιωτικές δομές να τις διαθέτουν ήδη ή να χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, οι ιδιωτικοί φορείς θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον σύστημα με τις δημόσιες δομές και η διαδικασία που προβλέπεται για τον προγραμματισμό των ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι η ίδια με αυτήν που ακολουθείται και για τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA