Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγουν το Σάββατο 8 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες καθώς βαδίζουμε προς την ολική άρση του lockdown. Μετά το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και τα καταστήματα λιανεμπορίου που σήκωσαν ρολά τις προηγούμενες εβδομάδες, οι δύο επόμενες κομβικές ημερομηνίες είναι η 10η και η 15η Μαΐου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις φυσικές τάξεις τους οι μαθητές όλων των βαθμίδων ενώ εκείνοι της Γ' Λυκείου θα μπορούν να πηγαίνουν και στα φροντιστήρια.

Αντίστοιχα στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού που είναι «κλειστές» από τον περασμένο Νοέμβριο και φυσικά θα ανοίξει ο τουρισμός.

Άρση lockdown: Το χρονοδιάγραμμα προς την κανονικότητα

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από το ερχόμενο Σάββατο 8/5 και σταδιακά θα ανοίγουν και νέες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα: 

  • Σάββατο 8 Μαΐου: Ανοίγουν και πάλι οργανωμένες παραλίες, βάσει του πρωτοκόλλου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή
  • Σάββατο 8 Μαΐου: Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα οι μαθητές των λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν self test.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: «Ανοίγει» ο τουρισμός με τους τουρίστες να πρέπει να έχουν πριν από την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και PCR τεστ, ενώ κατά την αναχώρηση rapid test.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πότε καταργούνται τα SMS

Η ημερομηνία κλειδί για την κατάργηση των SMS είναι κι εδώ η 15η Μαΐου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, τότε θα έρθει η άρση του περιορισμού για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και η κατάργηση του SMS για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ στην ίδια ημερομηνία αναμένεται να καταργηθεί και γενικότερα η χρήση του SMS, μαζί με την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα. 

 «Για ένα διάστημα ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Τα SMS έχουν αυτή την έννοια, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το θέμα θα επαναξιολογηθεί με το άνοιγμα τον υπερτοπικών μετακινήσεων και νομίζω σταδιακά θα απεμπλακούμε. Θα παραμείνει μόνο ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών των SMS» τόνισε σχετικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν θέατρα, μουσεία, συναυλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες ημερομηνίες για την επανέναρξη των πολιτιστικών δρώμενων μετά το lockdown λόγω κορονοϊού είναι:

  • Στις 14 Μαΐου τα μουσεία για να «υποδεχτούν» τους τουρίστες που την ίδια μέρα θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα
  • Στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά, όχι όμως τα κλειστά και οι πολυχώροι
  • Στις 28 Μαΐου θέατρα και συναυλίες

Τις αποφάσεις για το άνοιγμα θα τις λάβει σήμερα Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται, εφόσον δοθεί το πράσινο φως να τηρηθούν τα μέτρα όπως self test, αποστάσεις και μάσκες.

Τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι γύρω στις 20 Μαΐου θα ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. «Οι συγκεκριμένες μονάδες δεν έχουν ανοίξει ακόμα γιατί επιτροπή είχε το επιχείρημα πως τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι πιο δύσκολο να κάνουν ένα self test και να πειθαρχήσουν. Μιλάμε για άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών κοντά στις 20 με 24 Μαΐου και αφού η επιτροπή δώσει και την εισήγησή της» είπε ο υπουργός.

Γυμναστήρια: Στον «αέρα» η επαναλειτουργία τους

Ερωτηματικό παραμένει στο τι θα γίνει με τα γυμναστήρια και τις αθλητικές δραστηριότητες, τα οποία τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά.

Το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το τι θα γίνει με τους χώρους γυμναστικής. «Από τη στιγμή που μιλάμε βδομάδα-βδομάδα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην χτίζουμε προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA