Μενού
  • Α-
  • Α+

Φωτεινά αντικείμενα σε γραμμικό σχηματισμό είδαν να πετούν σε μεγάλο ύψος στον ουρανό αρκετοί πολίτες το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την SpaceX του Έλον Μασκ. Οι δορυφόροι έκαναν την εμφάνισή τους σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Ξάνθη, Αλεξάνδρεια, Τρίκαλα, Νάξο και Πτολεμαΐδα.

Η πρωτοβουλία του Αμερικανού ιδιοκτήτη της Tesla έχει στόχο την εκτόξευση 42.000 τέτοιων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, για να παρέχουν πρόσβαση στο ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η ιστορία της Starlink και οι πρώτες δοκιμές 

H λατρεία του Έλον Μασκ για τα του διαστήματος και της τεχνολογίας γενικότερα, ήταν η αφορμή για την ίδρυση της Starlink, μιας εταιρείας που αξιοποιεί δορυφόρους που κινούνται γύρω από τη Γη και προσφέρει υπηρεσίες συνδέσεων στο διαδίκτυο. Η ιδέα αυτού του τρόπου παροχής υπηρεσιών internet δεν είναι νέα, ωστόσο έρχεται σε μια εποχή που η δραστηριότητα της SpaceX είναι έντονη. To project της Starlink ξεκίνησε το 2015 και οι δύο πρώτοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ άλλοι 60 ακολούθησαν τον Μάιο του 2019. Οι πρώτες δοκιμές του δορυφορικού internet της Starlink έγιναν στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2020, ενώ μια πρώτη δοκιμαστική περίοδος με συνδέσεις καταναλωτών ξεκίνησε από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Το πρώτο tweet του Έλον Μασκ μέσω σύνδεσης της Starlink έγινε τον Οκτώβριο του 2019.

https://twitter.com/elonmusk/status/1186523464712146944?ref_src=twsrc^tfw

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το δορυφορικό internet δεν διαφέρει επί της ουσίας από τους υπόλοιπους τρόπους. Ο δορυφόρος χρησιμοποιείται ως η «γέφυρα» επικοινωνίας ανάμεσα στον παγκόσμιο ιστό και τον χρήστη, με τα δεδομένα να αποστέλλονται και να παραλαμβάνονται μέσω μιας απλή σύνδεσης με δορυφορικό πιάτο, αποκωδικοποιητή/modem και μια σειρά από ρυθμίσεις που γίνονται ακόμη και μέσω μια εφαρμογή για κινητά και tablets.

Στην προσπάθειά της να καλύψει ολοένα και περισσότερες αγορές, η Starlink έχει μπει σε πρόγραμμα εκτόξευσης δορυφόρων που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε η υπηρεσία να μπορεί να προσφερθεί σε ολοένα και περισσότερους χρήστες. Μέχρι και τις αρχές του Απριλίου, στο διάστημα και σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας βρίσκονται πάνω από 1.400 δορυφόροι της Starlink, ενώ στόχος είναι να προστίθενται σε αυτούς άλλοι 60 κάθε δύο εβδομάδες και να φτάσει η εταιρεία τους 42.000 μέχρι το 2027.

Μέχρι προσφάτως, οι ταχύτητες πρόσβασης που προσφέρονταν ήταν έως και τα 50Mbps, ενώ ο Μασκ έχει δηλώσει πως στόχος της εταιρείας του είναι να φτάσει την μέση ταχύτητα ανά χρήστη στα 100Mbps. Ήδη πάντως «τρέχει» μια δοκιμαστική φάση στα 150Mbps, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που σε μεγάλες πόλεις (πχ. στη Νέα Υόρκη) έχουν επιτευχθεί και μεταφορές στα 210-215Mbps.

Στην παρούσα φάση, η υπηρεσία προσφέρεται σε συγκεκριμένες χώρες του πλανήτη (γιατί παίζει ρόλο η διαθεσιμότητα, η θέση των δορυφόρων και το διαθέσιμο bandwidth) και η διοίκηση της Starlink εκτιμά ότι μέχρι το 2025, τα έσοδά της εταιρείας θα φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA