Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ταχείς ρυθμούς επιταχύνεται η σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στη διπλωματική σκακιέρα, όπως αναφέρει και το πρόγραμμα αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς ήδη μετά από συμφωνία Αθήνας και Ουάσινγκτον αναβαθμίζονται τα ελικόπτερα «Sikorky» γνωστά ως «τα μακρυά χέρια» των ελληνικών φρεγατών. Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των 11 ελικοπτέρων «Sikorsky» γίνεται από την εταιρία AEROSERVICES S.A. στην Πάχη Μεγάρων, ενώ στο τέλος του χρόνου αναμένονται στην Ελλάδα και τα πρώτα επτά από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα MH-60 Romeo, τα οποία θα γίνουν κι αυτά ο εφιάλτης για τα τουρκικά υποβρύχια.

Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο S-70

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (6/5) παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο ελικόπτερο και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα 10. Συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES S.A. στην Πάχη Μεγάρων, στην εκδήλωση απόδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) του πρώτου ελικοπτέρου S-70 μετά την ολοκλήρωση εργασιών γενικής επιθεώρησης σκάφους.

«Η διαθεσιμότητα των μέσων μας είναι πολύ σημαντικό πράγμα, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτό για το οποίο υπάρχουμε , δηλαδή ασφάλεια έναντι εξωτερικών κινδύνων», δήλωσε ο κ. Φλώρος.

Οι εν λόγω εργασίες εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά το πρόγραμμα FMS για την εν συνέχεια υποστήριξη (Follow On Support) των ελικοπτέρων S-70, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκτέλεση γενικής επιθεώρησης σκάφους από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα.

Τα 11 ελικόπτερα S-70 εντάχθηκαν στο ΠΝ σταδιακά από το 1994 έως το 2005 και έχουν στο ενεργητικό τους συνολικά περί τις 45.000 ώρες πτήσης, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το ανωτέρω πρόγραμμα ενισχύει σημαντικά την υποστήριξή τους και εξασφαλίζει την υψηλή διαθεσιμότητά τους με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας σε εγχώριους επισκευαστικούς φορείς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο διευθύνων σύμβουλος της AEROSERVICES S.A. κ. Δημήτριος Δάφνης καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Lockheed Martin.

«Ο ουρανός είναι το όριο για το τι μπορούν να πετύχουν τα έθνη μας. Εδώ και 200 χρόνια ΗΠΑ και Ελλάδα στέκονται δίπλα-δίπλα για να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε στην εκδήλωση ο Τζέφρι Πάιατ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA