Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Άρση lockdown: Ανοίγουν μέσα στον Μάιο μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα και συναυλίες

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις νέες άρσεις των περιορισμών σε ανοιχτά θέατρα, σινεμά, συναυλίες και μουσεία

Επίδαυρος (shutterstock)
Επίδαυρος (shutterstock)

Η κυβερνητική πρόταση για έναρξη των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων (συναυλιών) σε ανοιχτά θέατρα, θερινά σινεμά, μουσεία μέσα στον Μάιο υιοθετήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - από την επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε εξετάζοντας τα τελευταία βήματα προς την καθολική άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, από 14/5 αναμένεται να ανοίξουν τα μουσεία, από 21/5 τα θερινά σινεμά, ενώ από 28/5 θα επιτρέπονται οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα.

Συζητείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

Αυτό που συζητείται πλέον είναι το εάν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή σε σε μη εμβολιασμένους με την επίδειξη αποδεικτικού μετά τη διενέργεια self test.
Παράλληλα, η επιτροπή συναίνεσε στην επαναλειτουργία των αθλητικών ακαδημιών, σε ανοιχτούς χώρους, σε μικρά σταθερά γκρουπ, μέχρι 10 ατόμων.

Οι τάσεις αποκλιμάκωσης της επιδημίας που παρατηρούνται τόσο από τους επιδημιολογικούς δείκτες, όσο και από τα λύματα, φαίνεται ότι δεν βάζουν εμπόδια στο σχέδιο του Μαξίμου για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιτρέποντας διαδοχικά ανοίγματα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Image
Εικόνα από θερινό σινεμά στην Αθήνα (πηγή: Eurokinissi)

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για επανεκκίνηση των παραπάνω δραστηριοτήτων έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Τετάρτης (5/5) σύμφωνα με τις οποίες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο λιανεμπόριο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση ειδικό πρωτόκολλο.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σχετικές ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή (7/5), κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις 6 το απόγευμα.

Έφη Τσιβίκα

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Lockdown #σινεμά #Θέατρο #συναυλία