Μενού

Γιορτή της Μητέρας: Οι εκπληκτικές ιστορίες πίσω από την ημέρα που γιορτάζουν οι μαμάδες

  • Α-
  • Α+

Μάνα, μητέρα, μαμά: η γυναίκα με τα τόσα ονόματα που τιμά όλος ο πλανήτης με τη Γιορτή της Μητέρας στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο, έχει υποστεί διαχρονικά προκαταλήψεις, αγωνίες, θλίψη και πολύ σκληρή δουλειά. Ίσως να νομίζετε ότι αυτή η παγκόσμια γιορτή έχει να κάνει απλά με δώρα και λουλούδια που προσφέρουμε στις μητέρες μας κάθε τέτοια μέρα, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα μια μεγάλη ιστορία πίσω από αυτή την επέτειο, που περιλαμβάνει αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, φεμινιστικούς αγώνες, και, φυσικά πολύ χρήμα. Πριν δώσετε το τυπικό δώρο στη μητέρα σας φέτος, καλό είναι να έχετε διαβάσει αυτό το άρθρο. Θα την εκτιμήσετε περισσότερο, και όχι μόνο επειδή «μάνα είναι μόνο μία».

Οι πρώιμοι εορτασμοί

image

 Όπως οι περισσότερες σημαντικές επέτειοι έτσι και οι Παγκόσμιες Ημέρες που γιορτάζονται από κοινού σε όλο τον πλανήτη, η Ημέρα της Μητέρας δεν καθιερώθηκε από το πουθενά.  Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αφιέρωναν από μια μέρα το χρόνο στη θεά Ρέα (Βασίλισσα του Δία και του Ποσειδώνα) και την Κυβέλη (Μητέρα των Ορέων) αντίστοιχα. Τον 16ο αιώνα στην Αγγλία καθιερώθηκε η γιορτή της Μητέρας Εκκλησίας την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, μια επέτειος που γιορτάζεται ακόμη και σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μέρα πριν τη Γιορτή της Μητέρας. 

Η «μητέρα» της Ημέρας της Μητέρας

image

 Η σημερινή έκδοση της Γιορτής της Μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδεται στις ακούραστες προσπάθειες της ακτιβίστριας Άννας Τζάρβις, η οποία δεν ήταν στην πραγματικότητα μητέρα η ίδια. Το 1908, θέλοντας να τιμήσει το θάνατο της μητέρας της διοργανώνει το πρώτο κίνημα για αργία στις 9 Μαΐου, με σκοπό να γιορτάσουν και να τιμήσουν οι άνθρωποι τη σημαντικότερη γυναίκα της ζωής τους. Το 1914, ο 28ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, θεσπίζει την Ημέρα της Μητέρας ως επίσημη γιορτή -αλλά όχι αργία. 

Μαμάδες σε μια αποστολή για την ειρήνη

image

 

Η καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας έχει επίσης ένα αντιπολεμικό ιστορικό. Στη δεκαετία του 1870, η Τζούλια Ουάρντ Χάου, ποιήτρια, συγγραφέας και φεμινίστρια, έγραψε την «Παγκόσμια Διακήρυξη της Μητέρας», καλώντας όλες τις μητέρες να αγωνιστούν για την προώθηση και προάσπιση της ειρήνης. Ήταν πέντε χρόνια μετά τον πλέον καταστροφικό πόλεμο που έζησε ποτέ το κράτος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος είχε οδηγήσει σε πάνω από 600.000 θανάτους στρατιωτών και την απώλεια πάνω από 500.000 αμάχων. Λίγες μέρες μετά την «Παγκόσμια Διακήρυξη της Μητέρας», εκατοντάδες μητέρες συναντήθηκαν με πρώην στρατιώτες από την Ένωση και την Συνομοσπονδία, με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση και να βρουν έναν τρόπο για τη χώρα να προχωρήσει με ειρήνη. Το ημερολόγιο έγραφε 9 Μαΐου 1871.

Οι μητέρες αγωνίζονται για μια αιτία, άλλη μια φορά

image

 

Οι μητέρες είναι οι τελικοί υποστηρικτές των παιδιών τους -και ιστορικά, υπήρξαν ισχυρές δυνάμεις αλλαγής. Ακολουθώντας τα βήματα της Άννας Τζάρβις, μερικές γυναίκες στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα χρησιμοποίησαν την Ημέρα της Μητέρας για να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου σε σημαντικές αιτίες. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κορέττα Σκοτ, Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και σύζυγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία διοργάνωνε κάθε χρόνο ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, εκδηλώσεις για να υποστηρίξει τη φυλετική ισότητα μεταξύ όλων των μητέρων της ΗΠΑ, σε μια εποχή που ο ρατσισμός ήταν στο αποκορύφωμά του. Τη δεκαετία του ’70, πολλές ακόμη τέτοιες κινήσεις βρήκαν έδαφος από αντίστοιχες γυναικείες οργανώσεις. 

Γιατί οι μητέρες αξίζουν πραγματικά μια ημέρα γιορτής

image

 

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια επιβεβαίωση για τον σκληρό αγώνα που κάνει κάθε μητέρα, η οποία μέχρι το παιδί της να φτάσει δυο χρονών, έχει αλλάξει πάνες 7.300 φορές -κάθε αλλαγή πάνας διαρκεί περίπου δύο λεπτά.  Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απαιτούν την προσοχή της μαμάς περίπου 210 φορές την ημέρα (ή κάθε τέσσερα λεπτά). Οι μητέρες παιδιών σχολικής ηλικίας περνούν περίπου τρεις ώρες την ημέρα στην παιδική μέριμνα και περίπου δύο ώρες στις δουλειές του νοικοκυριού. Επιπλέον, το 72% των μητέρων με παιδιά άνω του ενός έτους, και το 55% των μητέρων με ένα παιδί κάτω του ενός έτους, εργάζονται εκτός σπιτιού συνεισφέροντας σημαντικά στα οικονομικά της οικογένειας. Για μια εργαζόμενη μητέρα, ο χρόνος που ξοδεύει για τη δουλειά και τη φροντίδα των παιδιών είναι κατά μέσο όρο 13 ώρες πλήρους -και συχνά, εξοντωτικής- απασχόλησης.

Χρόνια Πολλά λοιπόν μαμάδες. Χτες, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα. Είστε τα σημαντικότερα άτομα στο σύμπαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.