Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Άρση lockdown: Τι ανοίγει και πότε - Το χρονοδιάγραμμα για επιστροφή στην κανονικότητα

Όλο το πλάνο και οι ημερομηνίες της εξόδου από το lockdown και της επιστροφής στην κανονικότητα

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Ο δρόμος για την έξοδο από το lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα άνοιξε ακόμα περισσότερο. Με όπλο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και τα self test, αρχής γενομένης από το Σάββατο 8/5 θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι όλο και περισσότερες δραστηριότητες,

Μετά από τις σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, έχει συμπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το πλάνο επιστροφής καθώς μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μια σειρά από δραστηριότητες.

Παράλληλα εκκρεμεί η κατάργηση του SMS στο 13033, αλλά και του click inside στα καταστήματα που πιθανότατα θα συμβεί την Παρασκευή 14 Μαΐου. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω απελευθερώσεις στον τομέα της εστίασης.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που ανοίγουν:

 • Σάββατο 8 Μαΐου: Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες.
 • Σάββατο 8 Μαΐου: Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
 • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επιστρέφουν στις τάξεις τους όλοι οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία)
 • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
 • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
 • Παρασκευή 14 Μαΐου: Ανοίγουν τα μουσεία βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
 • Παρασκευή 14 Μαΐου: Ανοίγει ο τουρσιμός.
 • Σάββατο 15 Μαΐου: Επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού.
 • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
 • Δευτέρα 17 Μαΐου: Λειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1
 • Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
 • Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με ποσοστό πληρότητας 75%.
 • Παρασκευή 28 Μαΐου: Επαναλειτουργούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Άρση lockdown: Ανοίγει και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αρχίζει να λειτουργεί και πάλι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Όπως εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού:

 • Δευτέρα 10 Μαΐου: Να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
 • Δευτέρα 10 Μαΐου: Να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.
 • Σάββατο 15 Μαΐου: Να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Δευτέρα 17 Μαΐου: Να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.
 • Τρίτη 1 Ιουνίου: Να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Τρίτη 1 Ιουνίου: Να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
 • Τρίτη 1 Ιουνίου: Να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια

Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμα η ακριβής ημερομηνία που θα ανοίξουν τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους όλοι οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης με δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ, παράλληλα με τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα.
Υπενθιμίζεται πως το σχολικό έτος έχει παραταθεί έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η Πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν για τα Γενικά Λύκεια τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και για τα Επαγγελματικά Λύκεια την Τρίτη 15 Ιουνίου. Ακόμα, μετά τις 19 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα έναρξης των κατατακτήριων εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Επίσης από τη Δευτέρα 17 Μαΐου προβλέπεται:

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ: Διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.

Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας

ΕΠΑΛ: Έναρξη της δια ζώσης διεξαγωγής, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των εκπαιδευτικών.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας του Α’ και Β’ κύκλου με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) (εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών) μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας.

Κολέγια: Ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Lockdown #Κορονοϊός #Παραλίες #Εστίαση #Σχολεία #λιανεμπόριο #sms 13033 #Καταστήματα #γυμναστήρια #φροντιστήρια

Best of Internet