Μενού
  • Α-
  • Α+

Το εμβόλιο αποτελεί το βασικό διαβατήριο για την έξοδο από το lockdown καθώς όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι τόσο ενισχύεται το τείχος της ανοσίας και σταδιακά η χώρα βγαίνει από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr μέχρι και την Παρασκευή συνολικά 1.143.686 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, με το ποσοστό να αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή 2.391.526 έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου καθώς την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 110.744 νέοι εμβολιασμοί.

Σταδιακά όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα αποκτούν «ελευθερίες» σε διάφορες δραστηριότητες. Βασικότερη απ' όλες είναι πως θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές δίχως να είναι αναγκαίο να κάνουν τεστ και να επιδεικνύουν το αρνητικό αποτέλεσμα.

Κολυμβητήρια και γυμναστήρια δείχνουν τον δρόμο

Η πρόβα γι αυτές τις «ελευθερίες» ξεκινά από τον αθλητισμό καθώς με βάση τις προτάσεις των λοιμοξιολόγων, όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν δίχως τεστ στα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια.

Όπως ανακοινώθηκε, οι πισίνες ανοίγουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου. Χρήση των κολυμβητηρίων θα μπορούν να κάνουν και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές. Ωστόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. 

Αντίστοιχο θα είναι το μέτρο και με το άνοιγμα των ιδιωτικών γυμναστηρίων. Εκεί, τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους. Μία από αυτές, στην αρχή πιλοτικά, είναι να τα επισκέπτονται μόνοι οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Τόσο στα κολυμβητήρια όσο και στη συνέχεια στα γυμναστήρια, θα ισχύουν όλοι οι κανόνες αποστάσεων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο όλοι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, υποχρέωση που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι αθλούμενοι.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια

Η χώρα μας από την 1η Ιουνίου θα χορηγεί στους πολίτες της το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Στόχος είναι να διευκολυνθούν τα «ελεύθερα» ταξίδια στο εξωτερικό.

Το πράσινο πιστοποιητικό (δείτε εδώ πώς θα είναι) θα μπορούν να το πάρουν όχι μόνο οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και όσοι θα έχουν κάνει το PCR τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Θα εκδίδεται ψηφιακά (είτε γραπτώς) και απαλλάσσει τους ταξιδιώτες που βγαίνουν εκτός Ελλάδας να κάνουν την υποχρεωτική καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ξένους πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό.

Προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη το πράσινο πιστοποιητικό

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα θέσει επί τάπητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που έχει και θα έχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Όπως σας έχει ενημερώσει το Reader.gr o κ. Μητσοτάκης, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 του μήνα, θα επισημάνει την ανάγκη οι τεχνικές διαδικασίες να τρέξουν πιο γρήγορα. Επί της ουσίας, ένας πολίτης που έρχεται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, αλλά με τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να γυρνά κατά τον ίδιο τρόπο στη χώρα του, αλλιώς θα πρόκειται για αντικίνητρο προκειμένου να ταξιδέψει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA