Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της Ελλάδας με μια άριστη οργάνωση που ξεπερνά όλα αυτά που ξέραμε για τη χώρα μας παρέχοντας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού λειτουργεί στην κυριολεξία μέρα-βράδυ και πραγματοποιεί συνεχόμενους εμβολιασμούς. Πρόκειται για το κτήριο της Helexpo στο Μαρούσι το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι εθνικές ανάγκες του προγράμματος «Ελευθερία».  

Η κάμερα του Reader.gr βρέθηκε μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο και κατέγραψε τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εκεί, η οποία όσο περνά ο καιρός μας φέρνει πιο κοντά στην πολυπόθητη ελευθερία από την «φυλακή» της πανδημίας του κορονοϊού

Αυστηρά μέτρα και άμεση εξυπηρέτηση

Όποιος βρεθεί έξω από το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει είναι ότι από την αρχή υπάρχουν παντού άνθρωποι που κατευθύνουν το κόσμο στη σωστή κατεύθυνση. Σχηματίζονται ουρές με τις απαραίτητες αποστάσεις και ένας-ένας δείχνει το χαρτί του η το SMS με το ραντεβού για τον εμβολιασμό και περνά από τον πρώτο έλεγχο. Λίγο πριν περάσει την πόρτα του κέντρου ο πολίτης θερμομετριέται. Αυτό γίνεται προκειμένου εάν υπάρξει κάποιο πιθανό κρούσμα κορονοϊού να μπορέσει να απομονωθεί. Αμέσως μετά εισέρχεται στο εσωτερικό και εκεί μπορεί να περιμένει σε μια ειδική αίθουσα αναμονής μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού του. Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας στο Reader.gr οι πολίτες δεν χρειάζεται να έρχονται νωρίτερα αφού όλα τα ραντεβού είναι υπολογισμένα και θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ο «Προμηθέας» έχει συνολικά 96 εμβολιαστικές γραμμές και σύμφωνα με τους υπευθύνους χωρίζεται σε δύο μέρη, τον μπλε και τον πράσινο τομέα (Προμηθέας 1, Προμηθέας 2). Στον μπλε τομέα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Moderna και βρίσκεται στο ισόγειο. Εκεί το προσωπικό που στελεχώνει τις γραμμές προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις αποκλειστικά. Στον πράσινο τομέα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, γίνεται ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Pfizer και το προσωπικό εκεί προέρχεται από το σύστημα υγείας. Σημαντική είναι και η συνδρομή των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού που βοηθούν στην διοικητική μέριμνα του κέντρου.

Καλοκουρδισμένη μηχανή η διαδικασία του εμβολιασμού 

Η διαδικασία είναι συνεχής, με τους πολίτες να προσέρχονται μέσα στο δωμάτιο του εμβολιασμού και στη συνέχεια μεταφέρονται σε έναν ειδικό χώρο αναμονής όπου θα περάσουν τα επόμενα 15 λεπτά για προληπτικούς λόγους. Η όλη διαδικασία θυμίζει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, η οποία έχει σχεδιαστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για να συνεχίζεται αδιάκοπα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής επέμβασης, υπάρχει μέριμνα, καθώς ο «Προμηθέας» διαθέτει ειδική αίθουσα νοσηλείας όπου το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να επέμβει όποτε αυτό ζητηθεί. Η διοικήτρια του «Προμηθέα» σμήναρχος, Κυριακή Πελέκη μιλώντας στο Reader.gr ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το κέντρο δουλεύει στο 100% των δυνατοτήτων του πραγματοποιώντας νυχθημερόν 6.500 εμβολιασμούς. Και τα δύο τμήματα του «Προμηθέα» στελεχώνονται με περίπου 200 εργαζόμενους και εθελοντές που δίνουν το καλύτερο του εαυτού τους προκειμένου να συνεχιστεί η αλυσίδα των εμβολιασμών και να σηκωθεί το τείχος ανοσίας του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό

Η όλη προσπάθεια αφήνει στους πολίτες τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτό που μπορείς να δεις μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο είναι πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αναμένουν το ραντεβού τους και εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Να σημειωθεί πως το όλο εγχείρημα υπάγεται οργανικά στο Υπουργείο Υγείας και την εποπτεία του έχει η Πολιτική Προστασία

Ο εμβολιασμός η μόνη διέξοδος 

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στο Reader.gr ο κ. Μάνος Κουράκης - ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του - ότι όλο αυτό το εγχείρημα δεν είναι από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και θυμίζει μονάχα κάποια ευρωπαϊκή χώρα. «Πραγματικά εικόνες από Ευρώπη επικρατούν εδώ» είπε χαρακτηριστικά. Το ίδιο όμως ισχύει και για όσους βγαίνουν μέσα από το κέντρο, αφού σχεδόν όλοι έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις και συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι η οργάνωση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Βασίλης που βρίσκεται στα 94 του χρόνια, βγήκε γεμάτος χαρά από τον «Προμηθέα» και έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους έχουν ακόμα επιφυλάξεις σχετικά με το εμβόλιο αναφέροντας πως «Είχα στην αρχή και εγώ επιφυλάξεις, όλοι όμως πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν γίνεται αλλιώς, για να προχωρήσει η κοινωνία και να μπορέσουν οι νέοι να δημιουργήσουν σε σταθερό περιβάλλον». Τα ίδια ακριβώς είπε και η κ. Ζάνα η οποία ανέφερε πως και αυτή στην αρχή ήταν διστακτική αλλά «πρέπει να το κάνουμε το εμβόλιο όλοι αναγκαστικά». Ακόμα πρόσθεσε ότι: «πρώτη φορά αισθάνθηκα πως ζω σε ευρωπαϊκό κράτος διότι μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο δεν επικρατούσε το μπάχαλο που βλέπεις συνήθως στις δημόσιες υπηρεσίες».

Τέλος, η κ. Πέγκι σημείωσε πως έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη από τον τρόπο που της συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι του εμβολιαστικού κέντρου και ότι στην αρχή και αυτή είχε τις επιφυλάξεις της σχετικά με το αν θα κάνει το εμβόλιο. «Αυτή τη στιγμή παρακαλώ όλον τον κόσμο να έρθει να κάνει το εμβόλιο, είναι η μόνη διέξοδος» είπε χαρακτηριστικά. 

Στο 10% αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα και ήδη αγγίζουν το 10% εκείνοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι νέοι είναι εκείνοι που δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση ώστε να εμβολιαστούν κάτι που επαληθεύεται από τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί. Αξίζει να τονιστεί ότι από τη Μεγάλη Εβδομάδα που άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-49, το κλείσιμο των ραντεβού εκτινάχθηκε και ακολουθεί μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. 

Διαθέσιμα τα εμβόλια όλων των εταιρειών πριν το τέλος Μαΐου

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως πριν το τέλος Μαΐου, θα έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τα εμβόλια όλων των εταιρειών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για τους 30-44 και για άλλες ηλιακές ομάδες, τονίζοντας ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας ο κ. Κικίλιας είχε σημειώσει πως «Αν υπολογίσει κάποιος τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει και οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό άμυνας, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει το τείχος ανοσίας. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό 60-70%». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA