Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στο Mega, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, σημείωσε πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων δεν υπάρχει ακόμη η επιθυμητή ύφεση του τρίτου επιδημικού κύματος του κορονοϊού. Έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για το μήνα Μάιο - εξαιτίας και της επανεκκίνησης μιας σειράς δραστηριοτήτων, ενώ υπογράμμισε πως η εικόνα των λυμάτων στην Αθήνα δεν αποτυπώνει σημαντική μείωση των κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η κυρία Ψαλτοπούλου σημείωσε ακόμη πως αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις επιπτώσεις των μετακινήσεων του Πάσχα, επιβεβαιώνοντας και τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Θεσσαλονίκη: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Αύξηση παρουσίασε, την ίδια ώρα,  το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, με τις τιμές να παρουσιάζονται αυξημένες κατά 51% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων και αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 28/04 και Πέμπτης 29/04.

Καθησυχαστικός, ωστόσο, εμφανίστηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως «δεν αποτελούν έκπληξη τέτοιες μετρήσεις. Για έναν μήνα υπήρξε σταθερή αποκλιμάκωση και πλέον, στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκεται το ιικό φορτίο, οι αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, δεν διαφοροποιούν σημαντικά την επιδημιολογική εικόνα»,  

Ερωτηθείς εάν η αύξηση αποδίδεται στην κινητικότητα που υπήρξε τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως «αυτό θα περιμένουμε να το δούμε και στις επόμενες μετρήσεις». Σημείωσε, ωστόσο, πως «είναι βέβαιο πως οι συναθροίσεις σε σπίτια μπορεί να αύξησαν την ενδοοικογενειακή μετάδοση και να έφεραν μικρές εξάρσεις. Γι' αυτό τονίζουμε και ότι είναι πολύ σημαντικό στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κανόνες που έχουν τεθεί από την Πολιτεία».

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Μεσολόγγι

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Μεσολόγγι χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας πως ολόκληρος ο δήμος μπαίνει στο «βαθύ κόκκινο». Στο «βαθύ κόκκινο» μπήκε, παράλληλα, και ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, καθώς όπως ανέφερε ο υφυπουργός και εκεί η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Την ίδια στιγμή σε lockdown,  μπήκε ο οικισμός Καστανιών της δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος, με τα μέτρα περιορισμού να ξεκινούν από σήμερα το πρωί και να είναι σαν και αυτά της Καλύμνου. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία στην Κάλυμνο, η οποία βρίσκεται σε lockdownο κύριος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν εξαιτίας του κινδύνου να επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση του νησιού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA