Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρισμός 2021: Αισιοδοξία για χρονιά επιπέδου 2019 - Μόνο 1 στους 3 Έλληνες θα πάει διακοπές

Με αρκετή αισιοδοξία υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι οι επαγγελματίες του τουρισμού, τη στιγμή που μόλις ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει με σιγουριά ότι θα κάνει διακοπές

Mετά από την εστίαση, που σήκωσε ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, ακολουθούν σχολείαμετακινήσεις εκτός νομού, και τουρισμός. Ημερομηνία σταθμός για την έξοδο από το lockdown είναι η 15η Μαΐου, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.  

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, οι πύλες του τουρισμού ανοίγουν ξανά στη χώρα μας και οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

«Ανοίγουν απ'ευθείας πτήσεις από το Κατάρ προς τη Μύκονο τρεις φορές την εβδομάδα. Άρα, διευρύνεται η γκάμα των ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν το νησί», λέει στο Mega ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Φιορεντίνος. «Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλάζουν το κέντρο βάρους του τουρισμού και στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε πολυτελή διαμονή. Θεωρώ ότι το 2021 θα φτάσει σε επίπεδα του 2019», επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. 

Μεγάλη η πληρότητα στις βίλες

Αρκετά υψηλά φαίνεται πως είναι οι πληρότητες σε βίλες σε αρκετά ελληνικά νησιά, σύμφωνα με διεθνείς ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε βίλες με ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα για 2 ενήλικες και 2 παιδιά έως 12 ετών με πολιτική δωρεάν ακύρωσης, η πληρότητα την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος του τουρισμού «αγγίζει»:

  • στη Σύρο το 97%
  • στη Σκιάθο το 95%
  • στη Σαντορίνη το 94%
  • στη Σκόπελο το 91%
  • στην Πάρο το 90%
  • στη Μύκονο το 85%

Στην Άνδρο, έχουν ξεκινήσει να κλείνονται τα πρώτα τριήμερα από Έλληνες τουρίστες αμέσως μετά το άνοιγμα του τουρισμού. «Οι κρατήσεις για τα τριήμερα από 15 Μαΐου και μετά, αρχίζουν και φαίνονται. Όμως, το 2021 δείχνει τάση να είναι πολύ καλύτερο από πέρσι», δηλώνει στο Mega ο Χρήστος Μπαλογιάννης, εκπρόσωπος του τουριστικού δικτύου CTN Άνδρου.

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες θα πάει φέτος διακοπές

Όσο κι αν οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά θα προσεγγίζει το επίπεδο του 2019 από άποψη τζίρου και πληρότητας, η τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι μόλις ένας στους τρεις καταναλωτές (30%) θα κάνει διακοπές. Ένας στους πέντε (20%) δήλωσε ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ένα ποσοστό 24%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, δεν προτίθεται να κάνει διακοπές φέτος.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 27% (ένας στους τρεις) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 31% εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 20% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 14% μετά το καλοκαίρι. Το 19% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 11% θεωρεί ότι δεν μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2022.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#τουρισμός #ξενοδοχεία #διακοπές #Νησιά